Ten ale invalidu nutně potřebujícího pomoc ignoroval. Popíjel alkohol a řekl, že ho to nezajímá. Nebýt všímavých sousedů, mohl muž ležet bezmocně na zemi hodiny. Vše začalo oznámením, že v bytě v ulici U Slunce volá muž o pomoc. Hlídka po příjezdu na místo zjistila, že z bytu se skutečně křik ozývá. Šlo o křestní mužské jméno, které dle svědků majitel bytu volá už asi 45 minut. Podle sousedů je to jméno muže, který se o něj má starat.

„Protože se do bytu nebylo možné dostat přes balkon, byli na místo přivoláni hasiči, kteří dveře bytu otevřeli. Uvnitř strážníci spolu s hasiči našli na zemi ležet 69letého muže, který upadl a dle svého sdělení nemohl vstát, neboť je po mozkové mrtvici a na půl těla ochrnutý,“ uvedl velitel klatovské městské policie František Kacerovský. Dodal, že senior hlídce ještě sdělil, že muž, kterého volal, je jeho pečovatelem. 

K překvapení všech nebyl dotyčný daleko, hlídka ho objevila v jedné z místností bytu, jak sedí u televize. Zjevně byl pod vlivem alkoholu. „Když uviděl strážníky, křičel na ně: „Co otravujete, já se o něj starám pořád!“ Poté zavřel dveře a již s nikým nekomunikoval,“ řekl Kacerovský s tím, že na místo byla přivolána zdravotnická služba, která seniora vyšetřila a rozhodla o jeho převozu do nemocnice. Dodal také, že vzhledem ke stavu majitele bytu a přístupu údajného pečovatele byl o případu informován odbor sociálních věcí a zdravotnictví klatovské radnice. Ten však podle slov své vedoucí Hany Křivohlavé nemůže v tomto případě nijak zasáhnout.

Ilustrační foto
Senior se zřítil ze střechy, letěl pro něj vrtulník

„Pán je svéprávný a je plně zodpovědný za své činy. My jsme s ním v minulosti spolupracovali, ale v této záležitosti nás o pomoc nepožádal. Navíc, co se týče případného příspěvku na péči, tak ten vyplácí Úřad práce,“ vysvětlila Křivohlavá.

„Úřad práce ČR je povinen zachovávat mlčenlivost, pokud jde o osobní informace klientů. Na váš dotaz však sdělujeme, že ani jedna z uvedených osob nepatří ke klientům Úřadu práce ČR z pohledu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,“ uvedla Věra Tomaierová z klatovského kontaktního pracoviště Úřadu práce. Dodala, že ve vybraných případech ÚP ČR úzce spolupracuje se sociálními odbory příslušných městských a obecních úřadů a vždy se snaží najít pro klienta to nejvhodnější řešení - nalezení nového poskytovatele péče, ustanovení opatrovníka pro správní řízení, apod.

Ani jedna z institucí tedy se záležitostí nemůže dle svého vyjádření nic dělat, a tak „pečovateli“ nejspíše žádný trest nehrozí. Deník se pokoušel získat i vyjádření invalidy a jeho údajného pečovatele, ale byt nikdo neotevřel.

Ilustrační foto
Starosta: Správa parku nás tahala za nos