Deník postupně představuje všechna oddělení, která se do nového monobloku Klatovské nemocnice stěhují. Dozvíte se, kde je najdete, jak vypadala dříve, jak jsou zařízena nyní a kdo je jejich primářem.

V dnešním díle vám představíme neurologické a interní oddělení, která v novém monobloku najdete ve druhém nadzemním podlaží.

Neurologie

Primářem neurologického oddělení je Jaromír Svoboda, který začínal v Klatovské nemocnici před dvaceti lety a ve funkci primáře je desátým rokem.

„Zažil jsem neurologické oddělení, které bylo ještě v poliklinice, což bylo prostorami naprosto nevyhovující. Když jsme se přestěhovali do budovy, kde jsme byli nyní, tak tam to bylo samozřejmě lepší, ale i tak to byly staré prostory. Pacienti tam neměli takový komfort, který by mít měli. Používali společné toalety i společné sociální zařízení. Na starém oddělení jsme měli 30 lůžek," popsal Svoboda.

V nové nemocnici má neurologické oddělení 25 lůžek. „Přestěhování do nových prostor má hlavně výhodu v tom, že pacienti mají svůj komfort, na každém pokoji je koupelna a toaleta. Tohle každý člověk, který kdy ležel v nemocnici, musí ocenit. Tím, že jsou všechna oddělení pohromadě, je také jednodušší organizace práce. Není to takové lítání, když potřebujeme udělat konsilia s jinými obory," sdělil primář.

V novém uspořádání shledal i jednu nevýhodu. „Trochu máme nevýhodu v tom, že je nás lékařů málo. Na starém oddělení jsme měli vše pohromadě a tady máme ambulanci v suterénu. Pro nás je to složitější tím, že jeden lékař bude muset být na ambulanci. Ve staré jsme snadno mohli přebíhat. Ale teď nám nějací lékaři přibyli, tak snad to zvládneme," uvedl Svoboda.

Největším plus je podle něj komfort pro pacienty a z pohledu lékařů vybavení nemocnice novými přístroji.

Interna

Sousedícím oddělením je interní oddělení, jehož primářem je šest let Libor Maxa. Předtím byl několik let zástupcem primáře. V Klatovské nemocnici pracuje už 23 let.

„Na našem starém oddělení jsme provozovali jednotku intenzivní péče, která se nyní přestěhovala do multioborové JIP. Ve staré nemocnici jsme měli 39 nasmlouvaných lůžek. Prostory ve staré nemocnici už přestávaly být důstojné, takže my změnu k novému jedině vítáme. Co se týká lékařské péče, tak máme poměrně stabilizovaný kádr ve všech věkových zastoupeních. V posledních měsících jsme přijali čtyři nové kolegy," řekl Deníku Maxa.

Oproti jedné velké stanici provozuje interní oddělení dvě, A a B, jedna má 22 lůžek a druhá 24. „Jsme jedno z největších oddělení, protože rozsah naší péče je veliký. Zasahujeme do multioborové JIP, provozujeme příjmovou a interní ambulanci s 24hodinovým provozem. Kromě toho provozujeme odborné ambulance, které se díky novým poměrům podařilo integrovat pod jednu střechu, jde o gastroenterologickou, kardiologickou, revmatologickou a endokrinologickou," seznámil s oddělením primář.

Dialýza ve starém

Dále interní oddělení provozuje ještě dialýzu, která je samostatným oddělením, ale vždy patřila pod internu. Ta však zůstala ve starých prostorách. „Existence dialýzy mimo nový monoblok mě trápí. Není tam lékař nonstop přítomen, takže se naše oddělení podílí na zajištění provozu na dialyzačním oddělení. To je věc, která lékaře, který je ve službě odblokuje a musí tam jít. Máme také určitý dohled nad chodem sociálních lůžek a léčebny dlouhodobě nemocných, která také zůstala ve starých podmínkách," uvedl Maxa.

Největším plus je podle něj integrace pod jednu střechu, blízkost k ostatním oborům, sociální standard nejen pro pacienty a úroveň pracoviště. „V těchto poměrech jsme poprvé, jsme zvyklí na velice nuzné podmínky. Byli jsme ve stoleté nemocnici a na interním oddělení byla stoletá doba velice patrná," zhodnotil Maxa.