Tři provozovny uzavřela během posledních dnů Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na Klatovsku. Šlo o dvě čínské restaurace v Klatovech a nonstop bar v Sušici. „Ve všech případech inspektoři v provozovnách zjistili nepřijatelnou hygienickou praxi, která mohla vést k ohrožení zdraví spotřebitelů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

První z uzavřených provozoven byla čínská restaurace Fu Shan v ulici Čsl. Legií v Klatovech, která byla kontrolována 6. února. „V celém prostoru kuchyně – na sporácích a ostatních zařízeních kuchyně, stěnách, podlaze – inspektoři zjistili zbytky pokrmů, zaschlé mastné nečistoty a prach. Zjištění svědčila o dlouhodobé rezignaci provozovatele na dodržování elementárních hygienických předpisů," řekl Kopřiva. SZPI provozovatelům na místě uložila zákaz užívání prostor, který po splnění uložených opatření uvolnila ve středu 11. února. Teď už má tedy podnik znovu otevřeno. „Už je všechno v pořádku," tvrdila Deníku vedoucí Lin Yong Wei. Na otázku, proč situace v restauraci zašla tak daleko, že musela být na několik dní uzavřena, neodpověděla.

Zákazníci se po několik dní museli obejít i bez jídel z čínské restaurace Peking v klatovské Nádražní ulici. „Kromě silného znečištění kuchyňských zařízení zbytky potravin, mastnotou a prachem tam inspektoři narazili na umyvadlo odpojené od odpadu, odkud voda vytékala na podlahu kuchyně, WC pro zaměstnance v nepřijatelném stavu a nezvládnutý odvoz odpadu z kuchyně. Na místě uložený zákaz ze 6. 2. inspektoři uvolnili 10. 2., kdy opakovaná kontrola ověřila, že stav provozovny je v souladu s požadavky zákona," konstatoval Kopřiva. V restauraci se Deníku odmítli k zákazu i přijatým opatřením jakkoli vyjádřit.

Problémy měl i nonstop bar Macao v ulici T. G. Masaryka v Sušici. Inspektoři zjistili, že v provozovně není k dispozici funkční toaleta pro personál a prostor baru je v celkově zanedbaném stavu. Zařízení baru a podlahy jsou neudržované, poškozené a neumožňují řádnou očistu a provozovatel nezajistil průběžné odklízení odpadu. „Inspekce 10. 2. na místě uložila zákaz užívání prostor, který po splnění uložených opatření uvolnila 11. 2.," informoval Kopřiva a dodal, že SZPI se všemi provozovateli zahájí správní řízení o uložení sankce. Ta může být v krajním případě až deset milionů korun.

Kopřiva Deníku také potvrdil, že v podobných kontrolách bude SZPI pokračovat.