V českých horách bude vhodnější volat číslo s mezinárodní předvolbou, to znamená +420 1210. Velkou část horských oblastí totiž už pokrývají operátoři z ciziny, řekl dnes na tiskové konferenci náčelník HS ČR Jiří Brožek.

Ze statistik HS, které dnes představila, vyplývá, že se zvyšuje počet pátracích akcí a úrazů v létě.

„Pokud člověk volá s touto předvolbou, tak se vždy dovolá na dispečerské číslo české Horské služby. Předpokládáme, že zjednodušením čísla se zvýší počet volajících," uvedl Brožek. Spojení z místa, z něhož turista volá, bude automaticky přesměrováno na dispečink HS v příslušné horské oblasti. Podle Brožka si lidé musejí uvědomit, že půjde o jedno místo v celé horské oblasti, což znamená, že zásah bude provádět místní příslušná služba.

Stávající telefonní čísla na oblastní dispečinky HS budou fungovat i dále. Právě doposud si návštěvníci hor museli zjišťovat telefonní čísla na horskou službu, která byla pro každou oblast jiná. „Nechceme nazývat toto číslo jako tísňové nebo krizové, ale je to skutečně zásahové číslo. Není to číslo, na které by lidi mohli volat, jestli je na horách sníh, nebo jestli svítí sluníčko a podobně. Od toho jsou jiné informační kanály," zdůraznil Brožek. Odhaduje, že provoz tísňové linky vyjde ročně na několik set tisíc korun.

Přes 7 tisíc úrazů

Podle statistik HS došlo od začátku zimní sezony – 1. prosince 2011 do konce letní 30. listopadu 2012 – na českých horách k 7333 úrazům. Těch však v zimě, kdy dominují zranění po pádu na lyžích a snowboardu, bylo méně než loni. Díky menšímu počtu návštěvníků na horách se snížil počet úrazů o 425, což je o šest procent.

Stoupl však počet pátracích akcí (celkem 80) a o 14 procent počet letních úrazů (o 206). Jen na Šumavě zaznamenala HS nárůst oproti loňsku o 45 procent případů. O 14 procent se navíc oproti loňské letní sezoně zvýšil počet výjezdů Horské služby v celé republice. „Šumava a Jizerské hory jsou populární pro cyklisty, proto takový rapidní nárůst úrazů… Pro horské cyklisty jsme připravili desatero pro bezpečný pohyb na horách," uvedl náčelník HS Krkonoše Adolf Klepš.

Obecně prospěšná společnost Horská služba ČR s osmdesátkou stálých zaměstnanců hospodaří ročně se zhruba 120 miliony korun, z nichž 80 procent tvoří příspěvek státu.