Na 19. ročníku soutěže REGION 2015 v Plzni posbírali několik ocenění za první, druhá a třetí místa. Šlo o tradiční soutěž žáků uměleckých oborů středních škol v odborných dovednostech. Kromě žáků z plzeňské školy se soutěže zúčastnili například žáci z Trenčína, Prahy, Litvínova a další.

„Soutěžilo se v kresbě podle modelu, kresba busty tužkou a přírodním uhlem, kde hlavními kritérii hodnocení byly správné proporce, umístění do formátu, styl kresby a modelace. Druhou disciplínou byl grafický návrh plakátu v programech Adobe Illustrator, Adobe InDesign a Adobe Photoshop. Zde se hodnotil grafický přístup, forma zpracování, aktuálnost, kompozice a typografie. Žáci se na místě dozvěděli téma a měli několik hodin na jeho zpracování," sdělila zástupkyně ředitele pro teoretické vyučování horažďovické školy Jitka Englerová. Letošním úkolem bylo vytvořit aktivizující environmentální, čili ekologický plakát s tématem Člověk narušitel. A v této disciplíně se naši žáci Hana Sedláčková a Jan Hála umístili v konkurenci ostatních uměleckých škol na prvním místě," pokračovala Englerová.

Každým rokem je bonusem soutěže beseda s osobností z oblasti českého grafického designu. Letos seznámila žáky se svou prací a vizemi jedna z nejvýznamnějších českých grafických designérek Věra Marešová. „Pro žáky je toto soutěžní setkávání pokaždé obrovskou zkušeností, přináší jim mnoho inspirace a motivuje v další práci," dodala Englerová.

Regionální soutěže v Plzni se zúčastnil i obor Propagační výtvarník – aranžér. Soutěžní disciplíny letos provázelo téma Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury.

Výsledky žáků

Počítačová grafika – Mezinárodní folklórní festival Plzeň
1. místo – Dominika Hodková, 2. ročník
3. místo – Nikol Sladká, 2. r.
Úprava stolu- Skupova Plzeň aneb pocta loutkářské tradici
1.místo – Alžběta Božovská, 2. r.
Plakát – Divadelní představení – muzikál
2. místo – Nikol Sladká, 2. r.
3. místo – Anna Drdulová, 1. r.
Aranžmá makety výkladní skříně – Historický víkend aneb strašidla a mumraje plzeňské
3. místo – Simona Bláhová, 3. r.
Špendlení na živý model – Plzeň 1295-2015
5. místo – Nikol Sladká, 2. r.