„Kluci, děkujem,“ bouřili diváci ve vyprodané HM Areně po skončení čtvrtfinálové série s libereckými Tygry.

I v šestém duelu škodováci stejně jako předtím obhájcům titulu zatápěli a svým výkonem potěšili své fanoušky. „Na hráče, na celý tým jsme velmi hrdí,“ prohlásil trenér Ladislav Čihák.

Konec dobrý

Do vyřazovacích bojů pronikla Škodovka teprve v posledním kole základní části, následně v předkole dokázala otočit sérii s Vítkovicemi z 0:2 na postupových 3:2 a statečně se přetahovala i s Libercem.

Čtěte také: Euforie je stejná jako po zlatu s áčkem, říká kouč dorosteneckých mistrů Straka 

Celkem v play-off vyválčili Indiáni jedenáct těžkých soubojů v osmnácti dnech.  „Sice konec sezony, ale můžete být pyšní kam až jste to dotáhli!, vzkázala plzeňským hokejistům prostřednictvím Twitteru jedna z fanynek.

Škodovka sice neobhájila loňský bronz, ale srdnatými výkony smazala rozpaky z nepovedeného úvodu sezony. „Po čtrnáctém kole jsme byli poslední, měli na kontě osm bodů a jedinou výhru za tři body,“ připomněl trápení Čihák.
Porážky nebraly konce a tak vedení klubu sáhlo v polovině loňského října ke změně.

Šéf Martin Straka odvolala z postu hlavního kouče bratra Michala a sám se spolu s Tomášem Vlasákem, Jiřím Hanzlíkem a dosavadním asistentem Ladislavem Čihákem ujal řízení týmu.

Obrat nepřišel hned

„Byli jsme mimo pásmo play-off a tři čtvrtiny sezony jsme se rvali o to, abychom vůbec postoupili do předkola. Na rozdíl od mančaftů z horních pater tabulky jsme hráli spoustu těžkých zápasů, hlavně po psychické stránce,“ podotkl Čihák.
Výhrou na nájezdy v Praze se Spartou se Plzeň jako devátý tým soutěže kvalifikovala do vyřazovacích bojů a i tam ukazovala svou sílu.

Ve čtvrtfinále ale Škodovka narazila na suveréna základní části. „Chtěli jsme potrápit i Liberec. Základní část vyhráli zaslouženě, ale my jsme s nimi chtěli hrát bojovně, obětavě, což se dařilo,“ uvedl Čihák.

Nepřehlédněte: Na nějakou dobu to pro mě byl poslední zápas za Plzeň, přiznal Lev

Díky výhře na ledě Tygrů v pátém utkání odvrátila Plzeň poprvé hrozbu vyřazení, doma už tak úspěšná nebyla, i když favorita znovu zaskočila. „Třikrát jsme vedli o gól a chtělo to odskočit na rozdíl dvou branek. To by se možná zápas vyvíjel jinak. Soupeř nás pokaždé dotáhl, pak šel dokonce do vedení 5:3, ale kluci dál makali. Snížili, snažili se ještě vyrovnat a málem se jim to v závěru povedlo,“ ohlédl se Čihák za prohrou 4:5, která zpečetila vyřazení Škodovky v sérii za stavu 2:4 na utkání.

„Klobou dolů před Plzní, v celé sérii byla hrozně nepříjemná a do poslední vteřiny jsme neměli nic jisté,“ uznal liberecký útočník Branko Radivojevič.

A co bude s Indiány dál, zvlášť když se v zákulisí mluví o výrazně obměně týmu?

Lev Končí, Kratěna neví

Odchod z Plzně hned po šestém duelu s Libercem potvrdil útočník Jakub Lev, ale spekuluje se i od dalších jménech. „To je spíš otázka na Martina Straku či Tomáše Vlasáka, ale nějaké změny přijdou. Možná i výrazné,“ uvedl pouze Ladislav Čihák.

Škodovku nejspíš opustí brankář Matěj Machovský, střelec Dominik Kubalík, ale také útočník Tomáš Svoboda. Navíc Ondřej Kratěna zvažuje ukončení kariéry. „Po posledním zápase sezony mohu jen říci, že v hlavě mi něco běží,“ sdělil zkušený borec a spolu se Lvem s 11 body za 4 góly a 7 asistencí nejproduktivnější hráč Škody v play-off.

Čtěte také: Prožívám pozitivní období, říká Marek Bakoš

Diváci plzeňského kapitána po posledním utkání vyvolávali a žádali, aby v kariéře pokračoval. „Já jim za to děkuji, ale teď jsem hlavně zklamaný,“ řekl Kratěna. 

„Máme za sebou nesmírně těžkou sezonu, což jsme si způsobili tím hrozným začátkem. Ale zvedli jsme se a předkolo nás ještě víc posílilo. Proti Liberci jsme na ledě nechali maximum a já jsem za to na mužstvo hrdý,“ uvedl útočník.