Herny z Klatov zatím ještě nezmizí. Zastupitelé města sice odsouhlasili vyhlášku, která měla vyhnat hazard včetně videoterminálů z města okamžitě, ale ministerstvo financí se tomu brání.

„Naši vyhlášku, která zakazuje provozování hracích automatů na celém území Klatov, jsme poslali na ministerstvo vnitra i na ministerstvo financí. Minulý týden nám přišlo vyjádření z ministerstva vnitra, že vyhláška je v souladu se zákonem. Ministerstvo financí jsme požádali, aby zahájilo řízení o odnětí licencí těm, kterých se zákaz týká, což znamená všech provozovatelů heren v Klatovech. Ministerstvo financí nyní odpovědělo, že se obrací na vládu se žádostí o přezkoumání stanoviska, jelikož oni na to mají jiný názor. V podstatě neuposlechlo," řekl Deníku místostarosta Klatov Jiří Štancl.

Město se ale nehodlá vzdát. „My za této situace budeme podávat stížnost proti ministerstvu financí k ústavnímu soudu. Vláda nařídila ministru financí, že musí dodržovat zákon o loteriích, jehož součástí je respektování vyhlášek obcí," sdělil Štancl.

Čekají na verdikt

Podle místostarostových slov v současné době ukončují své působení v Klatovech tři herny. Ostatní provozovatelé stále vyčkávají, co bude dál. „Zatím nemáme žádné stanovisko. Čekáme, jak se domluví město s ministerstvem financí, které nám automaty povoluje. Tohle bohužel my provozovatelé neovlivníme," posteskl si jeden z klatovských provozovatelů, který nechce být jmenován.

Podle místních lidí jde jen o tahanice. „Nechápu, proč stále město něco řeší. Každou chvíli měnilo vyhlášky, že už člověk ani nevěděl, jaká platí. Teď se zase dohadují s ministerstvem o hernách. Stejně než nějaký závěr vyhádají, tak uplynou tři roky, které herny mají, a akorát to bude stát spoustu peněz. Měli by nechat v klidu doběhnout povolení a ne to stále měnit," sdělil svůj názor Petr Šilhavý z Klatov.

Jiní ale razantní postup vůči hernám vítají.