Učí se na střední zdravotnické škole v Klatovech a už nyní vědí, že chtějí pomáhat. Řeč je o téměř třech desítkách studentů, kteří neváhali a přidali se do registru dárců kostní dřeně.

Skupina zájemců byla rozdělena z kapacitních důvodů na tři části. Ty se vystřídaly na transfuzní stanici v Klatovech, kde pracovnice provedly odběry krve každého z dárců.

Na stanici je vždy doprovodila učitelka odborných předmětů na střední zdravotnické škole Eva Turečková, která je k dárcovství inspirovala. „Rozhodli jsme se proto, protože jsme zdravotnická škola a měli bychom pomáhat. Důvodem bylo také to, že jsme se ve druhém ročníku, s jinými studenty, než kteří jsou tady, učili o transfúzích, dárcovství, byli jsme tady na exkurzi a viděla jsem v očích studentů zájem. Akorát tenkrát ještě nebylo převážné většině osmnáct let, takže jsme počkali a letos v únoru na to opět přišla řeč. I v novinách a v televizi jsou upoutávky, tak jsme udělali takový nábor z řad studentů," vysvětlila Turečková.

Celkem se do registru dárců kostní dřeně zapsalo 29 studentů. Ale prý by to nemusel být počet konečný. „Myslím, že pro letošní rok je zájem vyčerpaný, takže musím počkat rok nebo dva, až studenti dospějí do osmnácti a sami se rozhodnou, zda budou mít chuť nebo ne," uvedla Turečková.

I ta se chtěla zařadit do registru dárců, ale jelikož jí to její věk už nedovolil, tak se rozhodla alespoň posílat příspěvek na konto nadace.

Studenti však byli rádi, že třeba jednou pomůžou. „Viděla jsem spoustu dokumentů o lidech, kteří onemocněli leukemií, a potřebovali kostní dřeň a čekali dlouho, než se najde vhodný dárce," uvedla jedna ze studentek Nikola Krásnická.

Dalším z dárkyň byla Eliška Čadková. „Vedlo mě k tomu asi hlavně to, že bych mohla někomu pomoci. Také mě k tomu vede moje mamina, která pracuje v nemocnici, a chce, abych pomáhala," uvedla Eliška, která se přiznala, že se odběru nebojí.

Mezi dárci byli také chlapci. Jedním z nich byl Stephan Weise. „Je to určitě dobrá věc, jak pomoci jiným lidem. Pro mě je to i nová zkušenost. Rád bych v darování, například krve, i nadále pokračoval, protože i mně samotnému se může krev někdy hodit, tak proč to neudělat i pro ostatní," řekl Stephan.
Vedení „transfuzky" studenty chválí. „Jsme rádi, když můžeme takto pomoci, protože víme, že čím větší bude registr dárců, tím více lidí má šanci, že se najde v celém světě spřízněný člověk. Jsme rádi, že takovéto akce jsou. Dříve museli lidé jezdit do Plzně, ale nyní my tady můžeme vše nabrat a vzorky zašleme, takže se do registru dostanou bez nějakých větších komplikací, což určitě vítáme," sdělila vedoucí lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice Jana Zítková.

Dodala, že čas od času dělají podobné akce například pro hasiče i policisty.