„Už patnáct let vyhodnocujeme v rámci jednotlivých typů škol, jak se žáci umisťují v krajských a celostátních soutěžích. Každá škola získává za účast určité množství bodů, které se poté sečtou a rozpočítají na počet žáků v dané škole. Nebylo by totiž spravedlivé, aby se srovnávaly velké školy s malými vesnickými, proto se body rozpočítávají. V poslední době vyhodnocujeme spíše malé školy, protože plzeňské začaly být nějaké líné," uvedl ředitel krajského Střediska služeb školám Tomáš Vlášek.

Kolinecká škola obsadila druhé místo a získala diplom, plaketu a poukaz na použití mikrobusu. Úspěšnější byla škola v Žinkovech a třetí místo získala opakovaně škola ve Velharticích. Z ocenění má radost i ředitel kolinecké školy Stanislav Vrba. „Překvapilo mě, že jsme toto ocenění získali. I když víme, že tady máme šikovné děti, které školu vzorně reprezentují. Jsme velmi rádi, protože je to výsledek práce kantorů, školy a především dětí, kteří mohou konkurovat i žákům z městských škol. I když si to někteří nemyslí," řekl Vrba.

JEZDÍ NA OLYMPIÁDY

Kolinečtí žáci se účastní zeměpisné a dějepisné olympiády, olympiád z českého a anglického jazyka a literární soutěže Evropa ve škole. „V okresním měřítku získáváme pěkná umístění. Obsazovali jsme i sportovní soutěže. Tam byl ale vidět velký rozdíl mezi městskou a vesnickou školou. Těžko vybereme konkurenceschopné družstvo než školy ve městě, kde mají více dětí. Přesto jsme ale na soutěže jezdili. Bylo to pro děti i výchovné, protože „mistři světa" z Kolince už pak nebyli mistry, ale poznali, že jsou někde děti ještě lepší," poznamenal Vrba.
Ocenění z rukou ředitele Vláška převzali učitelé a žáci, kteří se soutěží účastnili. Uspěli mezi 257 základními školami v kraji.