Stovky lidí na celém Klatovsku se na Nový rok rozhodly, že ho začnou pohybem na čerstvém vzduchu a vydaly se na pochody, které pořádalo několik obcí či spolků.

Již třetím rokem se vydali obyvatelé Lhovic a lidé z okolí na výstup na Tuhošť, na který tradičně zve tamní sbor dobrovolných hasičů. „Novoročního výstupu se zúčastnilo kolem sedmdesáti účastníků, nepočítaje několik jejich čtyřnohých přátel. Vyšli jsme kvůli pohybu na čerstvému vzduchu a také jsme se řídili příslovím – Jak na Nový rok, tak po celý rok. Trochu nevýhodou letošního ročníku byla zasněžená cesta, ale výstup se obešel bez pádů účastníků," sdělil za pořadatele Jan Sláma.

Plameny ohně posloužily na Tuhošti nejen k ohřevu svařeného vína a k opékání vuřtů, ale zároveň zahřály zkřehlé ruce. „Po popřání si, pořízení několika vítězných fotografií a zápisu do vrcholové knihy jsme se vydali na zpáteční cestu. Sejít strmý sráz pokrytý rozbředlým klouzajícím sněhem na zpáteční cestě nebylo zrovna jednoduché. Po dosažení cíle v místním kulturním domě panovala dobrá nálada. Při promítání fotografií z minulých dvou ročníků došlo k jednoznačné shodě, že letos šlo o suverénně nejnáročnější výstup. S radostí lze konstatovat, že nikdo z účastníků nepodcenil výzbroj ani výstroj na tuto náročnou akci," zhodnotil Sláma.

Něco pro zdraví se rozhodli udělat také lidé z Chudenic, kteří se na Nový rok vydali na rozhlednu Bolfánek. Také cesta tam byla pokrytá sněhem, který byl místy zledovatělý. O program a občerstvení se tam postaralo občanské sdružení Otisk, které výstup pořádalo. „Novoroční výstup na Bolfánek pořádáme podruhé, chceme, aby se stal tradiční akcí a děláme ji proto, že se chceme potkávat s lidmi, kteří mají tohle místo rádi. Přicházejí sem lidé z Chudenic a spádových obcí. Připravujeme tady pro ně drobné pohoštění a mají volný vstup na rozhlednu. Návštěvnost je pěkná, myslím, že přijde více lidí než vloni," uvedl předseda občanského sdružení Karel Jungvirth.
Přivítat se s přáteli v novém roce přišel také Martin Kulhánek. „Zatím čekám, že sem ještě přijdou kamarádi. Jinak jsem zde poprvé a moc se mi tady líbí. Chceme každý rok chodit na jiný pochod a poznávat tak různá místa na Klatovsku. Myslím, že je to dobrý nápad pořádat novoroční pochody, lidé alespoň nesedí jen doma," řekl Kulhánek.

Atmosféru na Bolfánku zpříjemnilo hornové trio, které vyhrávalo na ochozu rozhledny.

Na další pochody se můžete vydat už dnes, a to do Chanovic, odkud se vychází od 8.30 do 9.30 hodin od zámeckého infocentra, a do Borov, kde je sraz v 10 hodin u kulturního domu.