Autoři výstavy Hurá Collective ale svoji dernisáž zpestřili průvodem obřích loutek z hradu k Sýpce, a tak není divu, že se přijela podívat řada rodin s dětmi.

„Výstava vznikala celkem narychlo, a tak jsme při vernisáži téměř všichni byli pryč, na různých místech Evropy. Z pěti autorů tu byl jen Michal Blažek. Tak jsme chtěli udělat dernisáž, kde bychom se setkali ve větším počtu. Nejsme tady ale ani tentokrát všichni, jsme tu tři. Formu s loutkami jsme zvolili proto, že kromě toho, co v Sýpce vystavujeme, vyrábíme právě i tyto obří loutky. A přišlo nám pěkné výstavu jimi zakončit," řekl Deníku jeden ze členů skupiny Hurá Collective Honza Bažant.

Dodal, že s extrémními loutkami skupina vystupuje už zhruba osm let, většinou ale v zahraničí. Vyrábí si je sami. „Jsou to čtyři a půl metru vysoké loutky. Dnes tu máme dvě loutky vlajkonošů, které jsou určeny pro jednoho člověka. Dále tu máme Smrt, kterou ovládají tři lidé, a loutku rytíře, která má poměrně specifickou konstrukci a je hodně interaktivní," dodal Bažant.

Loutky, které vedl pořádně „ukecaný" rytíř, se líbily malým i velkým. Ty nejmenší sice čtyřmetrová Smrt, když se k nim naklonila, vyděsila a někdy i rozbrečela, ale větší děti byly nadšené. „Já jsem se držela dědy, takže jsem se vůbec nebála. A moc se mi to líbilo," svěřila se čtyřletá Natálka Schwarzová z nedalekých Janovic nad Úhlavou.