„Dobrodružná výprava byla určena dětem zhruba od šesti do třinácti let. Šlo o interaktivní prohlídku, kdy děti společně s kostýmovanými průvodci procházely hradem a seznamovaly se s tím, jak to na hradech fungovalo. Vyzkoušely si přitom gotické tance v kostýmech, střílení z luku i například psaní ve středověkém scriptoriu. A k tomu se seznámily s některými starými velikonočními tradicemi,“ řekl Deníku kastelán Kašperku Zdeněk Svoboda, který byl i režisérem o Velikonocích uvedené třetí hry hradního divadelního spolku Pachmajr, Frašky o kádi.

Pečení v historické peci s mistrem pekařem Augustinem Sobotovičem v muzeu v Nezdicích na Šumavě
PODÍVEJTE SE: V historické peci pekl mazance mistr pekař

Námět pochází ze 13. století z Francie, zapsán byl v 15. století. „Jde o věčné téma vztahu mezi mužem a ženou. Muž žije v jedné domácnosti s manželkou a tchýní a je doslova terorizován tím, že musí vykonávat všechny domácí práce. Nakonec mu ale štěstí přeje. Žena nešťastnou náhodou, které zřejmě trochu pomohl, spadne do kádě a chce vytáhnout. Ovšem předtím manžela nechala sepsat na pergamen všechny jeho povinnosti a on tam nemá napsáno, že ji má vytáhnout. Takže spolu vyjednávají a muž nakonec zvítězí,“ přiblížil děj Svoboda.

Na sobotní premiéru bylo plno. „Hra byla super, líbila se i dětem,“ pochvalovala si jedna z divaček, Blanka Voláková z Kadaně.

Zájem o velikonoční návštěvu hradu byl velký, v sobotu kolem poledne bylo parkoviště pod hradem plné a auta parkovala, kde se dalo. „V roce je několik dnů, kdy nám kapacita parkoviště nestačí, a Velikonoce mezi ně patří. Návštěvnost je ale skutečně velká, přiznám se, že jsem čekal o něco menší. Přece jen je zima, fouká studený vítr,“ překvapila sobotní návštěvnost Svobodu.

Nápisy se pokusili sprejeři odstranit sami.
Policie obvinila mladíky, kteří postříkali hradby. Hrozí jim vězení