Letošní, už šestnáctý ročník tamního dětského dne – Rabijády – měl totiž téma Piráti na Otavě. A na návštěvnost si i díky téměř ideálnímu počasí správa hradu stěžovat nemohla. „Počasí je nádherné. Návštěvníci jsou spokojeni, my jsme spokojeni s návštěvností, co více bychom si mohli přát,“ smál se kastelán Rabí Karel Broža.

Rabijádu si už potřetí nenechal ujít Petr Javorský s Plzně, který přivezl tři syny ve věku od sedmi do deseti let. „Letos se kluci skutečně „vyřádili“. Nejstarší už si troufl dokonce i na lanovku,“ řekl Deníku Javorský. „Vůbec jsem se nebál. I když možná trochu jo, ale teď už bych jel klidně znovu,“ chlubil Petr Javorský mladší. Kromě přejezdu celého nádvoří hradu ve výšce několika metrů při zavěšení na laně si malí piráti vyzkoušeli třeba i chůdy, chytáni ryb, přetahování lanem, šplhání do lanoví, hledání pokladu nebo prolézání temným podpalubím.

Na přípravě a organizaci Rabijády se podle kastelána podílelo zhruba čtyřicet lidí. „Témata měníme každý rok a akci připravují zaměstnanci hradu za pomoci spousty dobrovolníků. Bez těch by to nešlo,“ vyzdvihl dobrovolné pomocníky Broža.

Komentované prohlídky Černé věže v Klatovech
FOTO: Prohlídky připomněly stavbu Černé věže