„Šlo o třetí ročník. Velkou část techniky nám na ni zapůjčil Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, protože dobrovolní hasiči výškovou a lesní techniku často nemívají. Představily se ale kromě nás i jednotky hasičů například z Volšov, Železné Rudy, Třebomyslic a Horažďovic,“ sdělil za sušické hasiče Bohumír Bucifal.

Akce byla rozdělena na dvě části, kdy se dopoledne konal den otevřených dveří v hasičské zbrojnici se soutěžemi pro děti a odpoledne byl připraven program na náměstí. „Předvedli jsme tři statické ukázky, kdy jsme během první podpálili panu starostovi radnici, odkud jsme pak evakuovali lidi pomocí výškové techniky. Dospělé jsme zachraňovali pomocí plošiny a žebříku a děti jsme vyváděli s maskami. Během druhé ukázky se předvedla lezecká skupina a třetí byl požár lesního porostu. Hasilo se ve dvou fázích, v první klasicky vysokotlakem za pomoci lesních speciálů a ve druhé části jsme simulovali nepřístupný terén, takže jsme použili džberové nebo ruční stříkačky, aby lidé viděli, jak se ještě dá hasit,“ uvedl Bucifal.

Jednou z evakuovaných byla Renata Roháčková ze Sušice, která se svezla na plošině. „Líbilo se mi to, ale v té zakouřené místnosti bylo trochu nepříjemné. Ve skutečnosti bych to ale zažít nechtěla, měla bych velký strach,“ řekla Roháčková.

Na náměstí měli lidé rovněž možnost si prohlédnout různou hasičskou techniku a vozy. Dle pořadatelů se vše vydařilo a počítají s pokračováním i v dalším roce. „Ze začátku nám zapršelo, tak byla na náměstí zhruba padesátka lidí, ale pak se to vyčasilo a přišlo jich více. Podle ohlasů se akce lidem líbila. Snažíme se lidem přiblížit práci hasičů, aby věděli, co vše děláme a co vše musíme umět,“ zhodnotil Bucifal.

Ilustrační foto
Někdo zamořil les nebezpečnými látkami