Určování pořadí ovšem nebylo jednoduché, čím pochlubit se mělo všech osm zúčastněných dobrovolných hasičských sborů. „Je to paráda. Je vidět, že ti kluci se autům věnují, že to není jen přijet a vytáhnout klíčky ze zapalování. Za všemi je vidět obrovské množství práce," chválil starosta SDH Volšovy Jaroslav Přinda.

Za nápadem uspořádat sraz hasičských avií stál koníček volšovských hasičů. „Naši kluci jsou velcí fandové do starších strojů. Takže se domluvili, a po nocích a dlouhých zimních večerech dali dohromady pěknou avii. Pak jsme na internetu viděli, že někdo pořádal sraz „trambusů", tak nás napadlo udělat něco podobného," popsal vznik volšovského srazu Přinda.

Ještě nedávno velmi rozšířených lehkých „náklaďáčků" avia slouží u dobrovolných hasičských sborů ještě celá řada, dokonce i jako zásahová vozidla. „S avií jezdíme běžně k zásahům, když nás povolají na výpomoc profesionální hasiči. Můžeme doplňovat vodu do cisteren, máme tam stříkačku PS 12, kalové čerpadlo, plovací čerpadlo, máme tam motorovou pilu, samozřejmě žebříky, proudnice. Takže jsme schopni uhasit oheň, jezdíme i na polomy nebo povodně," vysvětlil Přinda.

Opravou několik desítek let staré avie ovšem aktivity volšovských dobrovolných hasičů neskončily. „Koupili jsme si i starou tatru. Byla ve špatném stavu, také jsme ji dali dohromady. Ani starší vozy není třeba zavrhovat. Je s tím spousta práce, ale pak je to moc hezké a stále mohou sloužit," dodal starosta volšovských hasičů.

Své kolegy přijel do Volšov zkontrolovat i nový přírůstek volšovského hasičského sboru, tříletý Antonín Polák ze Sušice. „Dobře," odpověděl stručně na otázku, jak se mu u hasičů líbí. „Když tady mladý pán je nový dobrovolný hasič ve Volšovech, museli jsme se přijet podívat," smál se jeho tatínek Antonín Polák starší.

David Kojan