O kulturní doprovod se postarala Mladá dudácká muzika Strakonice a jako obvykle nechyběla ani výtvarná dílna, ve které si hlavně děti mohly vyzkoušet historické řemeslo, drátenictví. Původně slovenské řemeslo se využívalo pro opravy nádob, pro výrobu předmětů denní potřeby i dekorací, v současnosti převládá výroba různách dekorací a šperků.

„Z tradičních řemeslných prvků se používají drátenické techniky, ovšem výrobky jsou zcela novodobé. Původní drátování hrnců je na dlouho a vyžaduje i dost velkou sílu, dříve drátovali hlavně muži. My tady hlavně učíme děti, aby se seznámily s tím, že takové řemeslo existuje, aby aby je zaujalo a třeba si k němu v budoucnu našly vztah,“ uvedla lektorka drátenické dílny Hana Řepková z Prahy.

„Vzhledem k tomu, že je podzim, vyrábíme jablka, hrušky, dokonce i dýně na halloween. Jinak celoročně vyrábíme ryby, srdce, to je nejoblíbenější celoroční téma, a pro ty, komu se stýská po létu, máme motýly a vážky,“ doplnila. Pravidelně jezdí na horažďovické jarmarky Jiří Vondráček z Klatov. „Jezdíme s dětmi už tři nebo čtyři roky. Vždy na ty dílničky a pak na divadlo a moc se nám tu líbí,“ pochvaloval si Vondráček.

Zamykání Otavy v Sušici
PODÍVEJTE SE: Vodáci zamkli Otavu