„Kromě hasičů Národního parku Šumava se představili také profesionální a dobrovolní, dále policisté, městská policie, vojáci, záchranná služba, vodní záchranná služba, v podstatě všichni, kteří se podílejí na zachraňování ve všech oblastech,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková, která akci moderovala.

Každý rok je zaměřený na jiné téma, tím letošním bylo požáry ve specifických oblastech Šumavy a v oblastech, kde s pyrotechnickou zátěží. „Kromě různých dynamických ukázek bylo vidět také hašení požáru v oblasti, která je plná munice. Ukazovali jsme, jak se hasí a nehasí. Předvedl se hasičský robot a vzducholoď, která vše monitorovala kamerami,“ sdělila Jakoubková.

Cílem akce bylo ukázat, že na území Šumavy musí všechny složky spolupracovat.

Kromě již zmiňovaného byl velký lákadlem také záchranářský vrtulník, který se přišlo zblízka prohlédnout téměř každé dítě. „Nikdy jsem takhle zblízka vrtulník neviděl, tak mě to moc zajímá. Podíval jsem se i dovnitř a je to tam super. Jen bych se v tom všem vůbec nevyznal,“ svěřil se desetiletý Matěj Hromádka, kterého kromě vrtulníku zajímaly také policejní zbraně a různá další výbava a vyzkoušel si také sezení na čtyřkolce.

Jezdecké závody v Lubech - skoková soutěž Z.
FOTOGALERIE: Hladíková udělala pořadatelům radost