Pouze motorovou pilu a sekyru mohli k tvorbě svých dřevěných soch použít soutěžící v sobotním osmém ročníku soutěže Petrovice ART 2016. Na sportovišti v Petrovicích u Sušice se více než šesti stům diváků předvedlo třináct amatérských řezbářů.

„Loni jsme měli dvacet jedna soutěžících a letos by to bylo obdobné, několik se jich však ze zdravotních důvodů omluvilo," uvedl za organizátory Stanislav Karaus. „Oficiálně pořádá akci stolní společnost U Luhanů, ale spolupracuje na tom v podstatě celá vesnice," dodal Karaus, který se všech osmi ročníků zúčastnil i jako soutěžící. „Všichni jsme amatéři. Já beru motorovou pilu do ruky vlastně jen při soutěži nebo když si chci doma nařezat dříví," smál se Karaus.

Pořadí soutěžících určují svými hlasy diváci. Většina výtvorů končí jako ozdoby u naučných stezek v okolí Petrovic, ukázková díla řezbářů se na konci draží. Za vítěze letos určilo divácké hlasování Jana Šupa z Kocourova s dílem Papoušek, který dostal 471 hlasů. O pouhých sedm hlasů méně a druhé místo získal Šplhavý pták Petra Hosnedla z Vojetic, třetí skončil domácí Pavel Růžička s 205 hlasy za svou Kočku.

David Kojan