Následující slavnostní akt je ale v ohrožení. Matriky mají totiž nyní ztíženou práci a rodiče už se musejí chodit přihlašovat sami. „Naše snaha je, abychom vítání občánků pořádali i nadále, ale je to čím dál těžší, protože už nejsou ze strany ministerstva poskytovány takové podklady, abychom mohli bez problémů dohledat k dětem jejich rodiče. Nyní to tedy vyžaduje spolupráci rodičů. Pokud mají o vítání zájem, musí se zapojit a přijít se na matriku přihlásit, abychom je mohli pozvat," uvedla Alice Primasová ze sušické matriky.

Informovat rodiče o této změně se matrikářka snaží, kde se dá. „Chtěla bych vyvěsit výzvu i u dětských lékařů, protože jsem dostala informaci, že tam se maminky dostavují pravidelně a je tam šance, že si to rodiče přečtou a přijdou se přihlásit. Dávali jsme výzvu na stránky města, na facebook i do novin, ale odezva zatím moc velká nebyla, proto se snažím o další možnosti, jak informovat," sdělila Primasová.

Rodičům se vítání občánků líbí, pro mnohé z nich je to slavnostní akt, na který chodí i babičky a dědečkové. Přáli by si, aby se vítání konalo dále. „Je to hezké, měla by se tato tradice udržet. Kdybych pozvánku nedostala, tak bych se přišla přihlásit, jako se to musí nyní," řekla Václava Pánková.

Další vítání občánků v Sušici by se mělo konat ještě v prosinci. „Pokud to vyjde a podaří se dát dohromady děti s rodiči, tak bych chtěla ještě jedno vítání zorganizovat," dodala matrikářka.