Už třetím rokem pořádali klatovští zahrádkáři s Místní akční skupinou Pošumaví vánoční moštování. A zájem byl jako tradičně velký.

„Ukázalo se nám už v předešlých letech, že jde o dobrou akci. Jednak si lidé vymoštují jablka, která jim doma zbyla, ale také si zde mohou jablka koupit a vymoštovat je nebo si koupit přímo hotový mošt. Nabízíme zde také krásná jablka na vánoční stůl," uvedl předseda klatovských zahrádkářů Josef Novotný.

Přiznává, že je zastáncem moštování. „Když si koupíte tady mošt, tak je to úplně za pakatel a je to 95% moštu a 5% vody, ale když to koupíte v obchodě, tak je to skoro obráceně. Navíc tady to není vůbec chemicky ošetřené," vysvětlil Novotný.

Podle jeho slov byla letošní sezona pro moštování ideální, protože jablka byla kvůli počasí drobnější, ale bylo jich dost.

Jedním z těch, kteří si přijeli zmoštovat svá jablka, byl Vladislav Matějka z Klatov. „Letos jsem na moštování asi potřetí, ale na vánočním poprvé. Mám chalupu, kde je plno jabloní, na kterých se letos urodila spousta jablek, tak nezbývá nic jiného než moštovat, protože déle nevydrží. Mošt máme rádi, takže jezdíme často," řekl Matějka, který přijel s několika bednami jablek.

Na akci se podílela také Místní akční skupina Pošumaví. „Český zahrádkářský svaz v Klatovech je naším členem a tato akce je jakýmsi zakončením sezony nejen zahrádkářů, ale i naší. Chceme se zde v předvánočním čase zastavit, vyhodnotit rok a zbilancovat ho. Dalším důvodem je, že nechceme jen schůzovat, ale také se scházet na podobných akcích," řekl manažer Místní akční skupiny Pošumaví Ivo Šašek, který si pochvaloval i návštěvnost.

Během moštování se mohly děti povozit na koních a všichni měli možnost si pochutnat na připravených laskominách, nejen z jablek, a nápojích.