„Žichovické slavnosti jsou rozhodně jednou z největších akcí, která se u nás v obci pořádá. Zámecký park je k oslavám tohoto typu přímo stvořený, a tak ho využíváme," říká starosta obce Žichovice Milan Šuba.

Program slavností byl i tentokrát bohatý. Nechyběli šermíři, tanečníci, divadelní ochotníci, bubeníci, ale ani dechová kapela a mnohé další. Pivo teklo proudem, klobásy i prase na rožni provoněly celou slavnost. „Letošní akce byla ale trochu jiná. Pro letošní ročník si zdejší ochotníci společně s tanečním souborem Otavěnky a našimi dětmi připravili zlatý hřeb programu a tím bylo připomenutí staré slavnosti, která se tady v našem kraji a téměř po celé Šumavě hojně slavila. Byla to takzvaná Konopická, což byla slavnost na ukončení sklizně lnu," vysvětluje starosta.

Len se v okolí Žichovic a na Sušicku pěstoval hojně. Někde se mu říkalo i konopí. Oslavu, kterou nadšenci nacvičili a připravili, slavili naši předci proto, aby si po období tvrdé práce odpočinuli a odreagovali se. Proto měla tato slavnost vždy humorný ráz. „Celou slavnost jsme nacvičovali více než dva měsíce. Zapojili se žichovičtí ochotníci, dobrovolníci, děti a taneční soubor Otavěnky, který je ze Žichovic. Práce to byla milá a užili jsme spousty legrace," řekla Deníku Hana Kopová, která se postarala o choreografii celé slavnosti.

Tančilo se, zpívalo, přijel povoz s koňmi a začalo namlouvání. Konopická je totiž jako svatba naruby.

„Budeme se snažit, aby Žichovické zámecké slavnosti byly tradicí. Myslím, že akce se lidem líbí, alespoň na ni máme vesměs kladné ohlasy," dodal starosta.