„Pořádáme slavnosti města pod názvem Šumavské Kašperské Hory. Letos jsou zaměřeny na téma konec monarchie, období 1. světové války a jsou tak i celé laděny. Na náměstí jsou řemeslné a farmářské trhy. Připraveny jsou různá taneční a hudební vystoupení a nechybí dobová přehlídka uniforem a dámských šatů. Výhradně dětem jsou k dispozici tvořivé dílny, kde jsou také různé soutěže s odměnami," uvedla vedoucí Městského kulturního a informačního střediska Kašperské Hory Veronika Rosecká.

V podvečer byla k vidění také bubenická show skupiny Wild sticks, která měla v loňském roce velký úspěch, proto byla skupina pozvána i letos. Představila se také sušická skupina Jamu4U a večer zakončila kapela Nebe.

Součástí oslav byly také dvě doprovodné výstavy. „Návštěvníci mohou ve výstavní síni na radnici zhlédnout výstavu Byli jsme a budem, která je zaměřená na Rakousko-Uhersko až do období vzniku Československé republiky. Výstava je k vidění až do konce října. Zahájena bude oficiálně 19. září," sdělila Rosecká.

V rámci oslav se konala výstava historické hasičské techniky. „Veškerá technika je půjčená z hasičského muzea ve Stachách. Vybírali jsme podle toho, co by mohlo lidi zajímat. K vidění jsou přenosné motorové stříkačky vyrobené okolo roku 1930. Je zde i přenosná stříkačka džberová. Dále jsme si zapůjčili stříkačku, která byla dříve tažená koňmi. Jde už o kombinovanou stříkačku, takže nejen na pumpování, ale už má i motor a je z roku 1924," popsal výstavu zástupce velitele dobrovolných hasičů v Kašperských Horách Pavel Petergáč.

Přiznal, že je rád za techniku, kterou mají v současné době. „Neumím si představit, že bychom s tím nyní zasahovali. Je to hodně těžké," řekl Petergáč.
Návštěvníci se na náměstí nenudili. „Je tady připraven zajímavý program. Sice jsem málem ohluchla, když vojáci vystřelili, ale bylo hezké je vidět. Těším se ještě na bubenickou show, ta neměla vloni chybu," sdělila Deníku Zuzana Lejsková.