„Láska prý prochází žaludkem, a tak nás nenapadlo nic lepšího než si udělat zabijačku, pořádně se najíst a pak to doslavit doma s manželkami a přítelkyněmi,“ říká starosta Sboru dobrovolných hasičů v Bílukách Vladimír Fiala. Bílučtí si pro svoji oslavu pořídili stotřicetikilového pašíka.

„Pod kotle jsme zatopili opravdu hodně brzy, aby byla pořádně horká voda. To je základ úspěšné zabijačky,“ tvrdí Fiala, který bedlivým okem odborníka na celou událost dohlížel.

Zabijačky se ujali řezníci Michal Skala a Lukáš Kubík, kterým šla před zraky několika desítek obyvatel Měčínska práce doslova od ruky. „Prase se zabilo, chytla se krev do hrnce, aby se dala použít k výrobě specialit, očistilo se od štětin, pověsilo se, vyvrhlo a rozporcovalo. Před zraky diváků jsme pak všem ukázali, jak se takové jitrnice, jelita a tlačenky vlastně vyrábějí. Ti starší to znají. Vždyť prase měl na vsi dříve snad každý. Pro mladé a děti je ale zabijačka dneska velikým zážitkem,“ říká řezník Michal Skala.

„Specialitou byla hlavně ukázka ručního špejlování jitrnic. Na to musíte být opravdu zruční,“ dodává Vladimíra Fialová.

K pořádné zabijačce a vepřovým specialitkám patří nejen domácí strouhaný křen, ale i pivo a kořalka.

„Zabijačka od začátku do konce je poměrně dlouhou záležitostí. Proto je třeba se dostatečně posilňovat. Kořalka nesmí chybět, a tak domů se šlo opravdu až v neděli,“ pokračuje Fiala.

„Snažíme se dělat v naší obci nějakou kulturu. Proto máme vybudovaný svůj areál na bývalém hřišti. Zde jsme si postavili svépomocí hasičskou klubovnu a zde se odehrává také veškerá kultura v Bílukách,“ dodává starosta hasičů.

Veřejné vepřové hody se stávají na Klatovsku poměrně atraktivní záležitostí. Konají se na mnohých místech okresu. V Klatovech na náměstí Míru se třeba staročeská zabijačka uskuteční v sobotu 20. února od 9 do 15 hodin. Veřejnou zabijačku spojenou s maškarním průvodem chystají na 27. února také v městysi Dešenice. Tam akce odstartuje v 8 hodin dopoledne.