Obnovená boží muka Herrgottsriegel (Boží skalka) u cesty ze špičáckého sedla na Černé jezero požehná v sobotu 13. května plzeňský biskup Tomáš Holub.

Žehnání je na programu ve 14 hodin, sraz účastníků je ve 13.30 hodin na parkovišti na špičáckém sedle. Podoba křížku odpovídá původní koncepci z konce 2. světové války. Dřevěný kříž byl doplněn soškami ukřižovaného Ježíše Krista a Panny Marie Bolestné.

Současně byl na místě vybudován informační panel s dvojjazyčným českým a německým textem a lavička pro odpočinek kolemjdoucích. O obnovu historického křížku se postaraly Lesy ČR, které už vybudovaly například dvě naučné stezky v oblasti Petrovic u Sušice nebo naučnou stezku Radešovské skály u Annína.

V současnosti lesní správa Železná Ruda zahájila obnovu kaple sv. Hildegardy u Horního Staňkova, která by měla být dokončena a slavnostně vysvěcena na podzim letošního roku.

V zámku v Chudenicích se konaly prohlídky plné módy.
FOTOGALERIE: Vysvlékli hraběte a hraběnku ze šatů

AKTUALIZOVÁNO: 

Plzeňského bislupa Tomáše Holuba při žehnání nahradí nýrský farář. "V sobotu 13. května odpoledne památce požehná farář římskokatolické farnosti v Nýrsku Ryszard Potęga," informovala mluvčí společnosti Lesy ČR Eva Jouklová.