„Od dětství jsem rád lezl po horách, prolézal různé jeskyně a sklepy. Jednou při cestě z dovolené jsem nabral stopaře, abych ho kousek svezl, a on mi za to dal zvláštní kámen. A protože mě zajímalo, co jsem to vlastně dostal, začal jsem se po tom pídit. A tak jsem začal sbírat různé nerosty a zajímat se o ně. Sehnal jsem si potřebnou literaturu a seznámil se s lidmi, kteří se tomuto druhu sběratelství věnují. Začal jsem jezdit na výpravy spojené se sběrem kamenů," popisuje své začátky Libor Škubal.

Kameny se mu doma hromadily nejen na policích, ale brzy i po bednách, kterých má doma nespočet. A tak vznikl nápad otevřít muzeum, kde by své sbírky ukázal veřejnosti.
„Kolik těch kamenů doma nebo tady v muzeu mám, jsem nikdy nepočítal. To číslo by šlo do desetitisíců. Mám opravdu zajímavé kousky ve svých sbírkách. Vedle toho prvního kamene si nejvíce vážím své sbírky minerálů z Horažďovicka, Velkých Hydčic, Annína a dalších částí Šumavy. To jsou opravdové unikáty. Pak tu mám ukázku sbírky pořízené na Moravě, v Podkrkonoší, ze severu Čech, Příbramska, Slovenska, jižních Čech, ale také z Alp, Švýcarska, Itálie nebo Rumunska. Já za minerály jezdím po celém světě," vypráví nadšený sběratel, který se svému koníčku věnuje čtrnáct let.

Mezi hosty na slavnostním otevření byl i pracovník Městského muzea v Horažďovicích Aleš Červený, který se sám sběru nerostů věnuje. „Mám z takového muzea velikou radost. Má dobrou polohu a hlavně, jsou zde k vidění opravdové skvosty a unikátní kousky. Jsem rád, že jsem u sběru mnoha z nich mohl být přítomen," uvedl pro Deník Červený.

Do budoucna se bude muzeum rozšiřovat vedle hlavní místnosti ještě o půdu. Vedle minerálů chce Libor Škubal vystavovat také dobové pohlednice a organizovat výstavy fotografů.
Muzeum na velhartickém náměstí v blízkosti kostela bude otevřeno denně kromě pondělí.