„Je to druhá nejvyšší soutěž pořádaná v České republice. Letos do Klatov přijelo 2300 psů, kteří se vystavovali ve dvou dnech. Mohli jste tu vidět například lovecká, pastevecká a honácká plemena, ale i plemena dogovitá, pinče, špicle, severská plemena, chrty, ale i společenská plemena a mnohé další," popisuje členka organizačního výboru soutěže Iveta Nováková.


Mezi vystavovanými nechyběli ani psi z Maďarska, Slovenska, Holandska, Polska, Rakouska či Německa. I oni přijeli se svými chovateli porovnat své síly.
„Soutěž posuzuje 34 rozhodčích. Každé plemeno má vypsaný standard, kde je popsáno, jak má být pes velký, jakou má mít barvu, strukturu srsti, a rozhodčí určují ty, kteří se do tohoto standardu nejlépe hodí. Posuzuje se ale i charakter a povaha daného psa," vysvětluje Nováková.


Své psy na klatovskou výstavu přivezli ukázat i chovatelé z regionu.


„Já soutěžím se středním kníračem. Toto plemeno chovám už osm let a mám dva psy a dvě fenky. Dělají mi velikou radost. Díky nim máme doma řadu ocenění jako tituly Český šampion, Polský šampion, Inter šampion a další. Po soutěžích jezdíme pravidelně a tak nechybíme na výstavách v Čechách, ale ani v Maďarsku, Rakousku, Polsku, Dánsku, Holandsku a na dalších místech," říká Zdena Tremlová ze Švihova. Ta se chovu psů věnuje od svých osmnácti let. „Za ta léta jsem toho chovala už hodně. Teď jsem věrná kníračům," dodala Tremlová.


Také Stanislav Jáchym z Vícenic bojoval na národní výstavě se svým německým křepelákem.
„Je to vyloženě lovecký pes, který se kromě nor hodí pro vše, co myslivec potřebuje. Já ho používám pro lov kachen, bažantů, ale i na dohledávání zvěře. Mezi myslivci je tento pes hodně oblíbený," vysvětluje Jáchym.
„Německé křepeláky mám už pět let. Mám dokonce chovnou

stanici U Vícenického potoka a se starou fenou sbíráme klubové vítěze. Tady v Klatovech mám na výstavě rok a čtvrt starou Britu od Vícenického potoka, která uspěla, a tak z toho mám velikou radost. Výborně spolupracuji s veterinářem Miroslavem Hlaváčem, který mi psy připravuje a zajišťuje mi veškerý servis, který jako chovatel potřebuji, za což mu moc děkuji," dodal Jáchym.


Podle organizátorů výstavy lidí, kteří se chovu psů věnují, rok od roku ubývá. Je to dáno prý ekonomickou situací. Přesto jsou stále nejčastěji chováni labradoři, zlatí retriveři a retriveři, jezevčíci všech druhů a stafordští bulteliéři.


„Chovat psy a jezdit s nimi po závodech a výstavách je dost finančně náročný koníček. Psi musí splňovat veškeré předpisy a musíte jim věnovat speciální péči. Nakonec vám ale udělají největší radost právě ta ocenění, která jsou oceněním i pro nás, chovatele, za to, že práce, kterou miláčkům věnujeme, není zbytečná," dodala Zdena Tremlová.