Tři čestná občanství udělili v sobotu zastupitelé Myslíva. Lidé si připomínali 71. výročí osvobození.

„Na tuto akci jsme se v Myslívě připravovali už od loňského roku, kdy jsme slavili 70. výročí osvobození a s pomocí dalších lidí jsme vydali knížku Myslív, Osvobození 1945 v edici „Z Normandie přes Ardeny až k nám". Ta zahrnovala informace o osvobozování naší vlasti od Aše až k Nepomuku, o příjezdu Američanů do Myslíva a jejich pobytu u nás," řekla Deníku starostka Myslíva Marie Pícková s tím, že v knize uvedli příběh čestného občana Františka Wawrečky, který se během druhé světové války dostal přes Polsko, Tobruk, Anglii a jako člen Československé samostatné obrněné brigády až do Myslíva, kde jeho příběh skončil „happyendem".

„Na základě ohlasů na tuto publikaci jsme se setkali s potomky dalších lidí z Myslíva a okolí, jejichž rodinní příslušníci měli podobný příběh, a také jsme se seznámili s osudy občanů nasazených na nucené práce během druhé světové války. Jejich vyprávění jsme posbírali a vydali další knížku, tentokrát s názvem Myslív v osudovém čase 1938 – 1945," uvedla Pícková s tím, že na této knize spolupracovala hlavně s rodákem z Myslíva Vlastimilem Moravcem a dalšími občany.

„Tím, jak jsme nad knihou stále přemýšleli, rozhodli jsme se udělit čestné občanství dalším osobnostem, které byly s Myslívem spojeny," vysvětlila starostka. Díky tomu tak v sobotu získal čestné ocenění Jaroslav Zikmund, někdejší předseda MNV, který se podle slov starostky zasloužil o většinu důležitých staveb v Myslívě, vodovod a kanalizaci, školku, hasičskou zbrojnici, kulturní dům a podobně. Dále byl oceněn umělec Ladislav Stehlík, který v Myslívě učil, tvořil a stále se do něj vracel. Jako třetí získal čestné občanství i kapitán americké armády Robert McCaleb. „Ten do Myslíva přijel 8. května 1945 v čele 2. kavalérie a spolu s dalšími Američany zde několik dnů i pobýval. Ocenění převzal jeho syn Gary McCaleb," doplnila starostka.
Na akci přijela i část vojenského konvoje. „Jsme na cestách už od středy. Sjezdili jsme už celé jihozápadní Čechy a dnes budeme pokračovat do Netolic, kde naše trasa končí," uvedl před udělováním čestných občanství jeden z „vojáků" Milan Veselý z Kasejovic. Dodal, že v Myslívě se jim moc líbí a je rád, že i počasí přálo.

Vojáky obdivovaly i děti. „Auta mají hezká. Vojenský motivy mám docela rád, ale loni jich tady bylo myslím více," sdělil patnáctiletý Tomáš Soukup z Maňovic.