„Vystavovali jsme i morčata, drobné hlodavce nebo exotické ptactvo. Pro dětské návštěvníky jsme připravili vědomostní soutěž mladých chovatelů," doplnil k programu předseda klatovských chovatelů Josef Pyšek.

Svou osmiletou vnučku přivedl na výstavu Jaroslav Dvořák z Klatov. „Vnučka přijela na pouť z Prahy, pro ni jsou slepice a králíci v podstatě exotická zvířata. Doma nemá šanci něco takového vidět, tak jsem ji aspoň vzal na výstavu. Ale v dnešní době už nejsou třeba slepice moc vidět ani na vesnici," řekl Deníku Dvořák.

Pyšek si návštěvnost výstavy chválil, potvrdil ovšem, že zájem o chovatelství stále klesá. „V organizaci nás bývalo sto dvacet, nyní je nás dvacet čtyři. Hlavně mladší generace k chovatelství má už dále. V současnosti se to točí zejména kolem exotického ptactva, terarijních zvířat, akvarijních ryb, tam je šance získat i mladé," řekl Deníku Pyšek.

Králíci i holubi

Klesající zájem o chovatelství ilustruje i to, že většinu členů klatovské organizace chovatelů tvoří lidé z okolních vesnic, jako například bolešinský starosta Josef Sommer. „V současné době je chovatelství i na vesnici spíše raritou. Já sám od roku 1986 chovám králíky a jsem členem organizace v Klatovech. Přímo v Bolešinech organizaci nemáme, chovatele tam člověk spočítá na prstech," konstatoval Sommer. „Ale máme tam i několik mladých kluků, pětadvacet třicet let, kteří chovají holuby," dodal bolešinský starosta.
Holuby chová i další člen klatovské organizace, Karel Voráček z Dolan. A to už sedmdesát let. „Věnuji se tomu od svých osmi let, kdy mi otec koupil dva páry holubů. Měl jsem je do vojny, po vojně jsem si holuby opět pořídil. Nyní jich mám kolem osmdesáti. Ale dnes už ani na vesnici holubi příliš „neletí". Dříve musel být na každé střeše holub, ale to už se nevidí. Dnes jsou na vesnici dva tři holubáři, už to vyšlo z módy. Ale třeba na Moravě nebo na Slovensku je chovatelů holubů více," uvedl Voráček.

I přes všeobecně klesající zájem se stále najdou i mladí chovatelé. Příkladem je například šestadvacetiletá Marie Klesová z Točníku. „Chovám slepice, zakrslé kočinky. Dostala jsem se k tomu přes tátu, byla jsem v tom vychována od malička, táta je také chovatel. S tátou dohromady máme doma tři plemena, já mám asi třicet slepic, táta jich má přes stovku. Zvířata mám ráda a baví mě to," vysvětlila chovatelka.

David Kojan