Za srpnový útok dvou ohařů na malého chlapce, který skončil vážným zraněním dítěte, nebude zřejmě nikdo potrestán. Rodiče předškoláka, který je stále v nemocnici, se totiž s chovatelem, jemuž lovečtí psi utekli, dohodli, že jim zaplatí odškodné. Oni na oplátku souhlasí s tím, že bude podmíněně zastaveno jeho trestní stíhání. Dohodu ale musí posvětit soud a státní zastupitelství.

Co přesně se na konci srpna v Janovicích stalo, není dodnes známo. Jisté je, že chovateli utekli dva ohaři. Podle otce zraněného dítěte pobíhali po městečku a poté zaútočili na jeho šestiletého syna, kterého velmi ošklivě potrhali. Zachránili ho až policisté, kteří na jedno ze zvířat museli dokonce vystřelit. „Malý byl velmi ošklivě potrhaný, hlavně od zadečku dolů. Úplně nejhorší byla stehýnka. Ránu měl ale i třeba na krku. Pořád je hospitalizovaný v nemocnici v Plzni. Má za sebou jednu plastickou operaci a další ho čeká. Kdy ho pustí domů, nevíme," řekla Deníku maminka dítěte, na jehož psychice se útok ohařů výrazně podepsal. Říká, že už nebude chodit z ubytovny, kde s rodiči žije, na nákupy do obchodu, aby cestou neviděl psy. A stále se nemůže zbavit vzpomínek na prožitou hrůzu. „Najednou třeba začne štěkat," prozradil otec chlapečka.

Zaplatí odškodné

I když byla událost pro rodinu zraněného dítěte i pro chovatele velkou ranou, dokázali se nakonec sejít u jednoho stolu a dospět k dohodě. „Chovatel si měl psy lépe ohlídat, ale známe se dlouho a slušně spolu vycházíme. Nestojíme o to, aby byl potrestán soudem," vysvětlila Deníku matka chlapečka, proč se obě strany dohodly na tom, že chovatel zaplatí rodině odškodné. Jeho výši sdělit nechtějí, chovatelův advokát Rostislav Netrval ho však označil za „velkorysé". „Já jsem pro, chci už mít od toho pokoj. Psy chovám celý život, ale nikdy se mi nic takového nestalo. Samozřejmě mě to moc mrzí, i když si nemyslím, že je to jen moje vina. Mohly za to i děti, které psy celý týden dráždily," řekl Deníku chovatel, který zaplatí nejen odškodné rodině, ale zároveň musí pojišťovně proplatit i náklady na léčení dítěte, a to včetně plastických operací.

„Dohoda je majetkovým zásahem do práv nezletilého, a proto bude předložena okresnímu soudu v Klatovech ke schválení," upozornil Netrval. V dohodě zároveň dali chlapcovi rodiče souhlas k podmíněnému zastavení trestního stíhání majitele psů.

Vyhráno nemá

To vše ale automaticky neznamená, že chovatel, kterého nedávno policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, má vyhráno. „Náhrada škody je jen jedním z předpokladů pro podmíněné zastavení trestního stíhání," upozornila klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová, že ani zaplacení nákladů léčení a odškodného nemusí zachránit majitele psů od soudního procesu. Za výše uvedený trestný čin mu hrozí až dva roky vězení.