Poté, co se podařilo adoptovat štěňata, která jejich bezohledný „páníček" vyhodil v mrazu na sídlišti Pod nemocnicí v Klatovech, dostala se do útulku fena ve vysokém stupni březosti.

„Fenka byla odchycena u Tajanova, hned jakmile jsem ji viděla, bylo jasné, že nás každým dnem čeká porod," konstatovala vedoucí útulku Miloslava Šeflová. Fenka skutečně porodila. Na konci minulého týdne přivedla na svět štěně, které dostalo jméno Jonáš. Podle všeho je psí nalezenec zdráv, fena se o něj stará, a když se neobjeví nějaké komplikace, bude si Jonáš co nevidět hledat novou rodinu.

To, že se někdo zbaví březí feny, není úplně obvyklé. „Jsem zvyklá na ledacos, na psy různě přivázané, vyhozené z jedoucího auta. Ale březí fena není běžný nález. Minulý rok jsme do útulku přijali 112 psů. Nové majitele našlo 106 psů," informovala Šeflová.

Když se najde pes

Fena, která byla nalezena u Tajanova, měla štěstí. Našel ji člověk, který zavolal městskou policii, která ji po odchytu odvezla do útulku. „Lidé se často ptají co dělat, když najdou psa. Jako první krok by nálezce měl zavolat městskou policii. Strážníci jsou vycvičeni a vybaveni na odchyt zvířat a umějí si poradit. Pes pak putuje na určené místo. V případě Klatov do našeho útulku. Pokud nálezce psa odchytí sám, měl by ho také dopravit do útulku. Pokud možno co nejblíže místa nálezu. Nemá smysl vozit psa někam daleko, nebo si ho brát domů. Je totiž pravděpodobné, že psa někdo hledá. Když se ztratí pes například u Kolince, těžko jej někdo bude hledat v Brně," sdělila Šeflová. Útulky mají obvykle vybavení a prostředky k nalezení majitele. Snadněji to jde u psů tetovaných nebo označených čipem.

V případě, že majitel psa ztratí, měl by postupovat obdobně. „Když se pes ztratí, může majitel volat útulek. Dobré je obvolat veterináře v okolí, zeptat se na radnici nebo na obecním úřadě. Pomáhají i letáčky s fotografií psa. Není od věci informovat strážníky. U čipovaného psa je pak velmi důležité, aby byl pes zařazen v registru. Registr by také měl mít souhlas majitele se sdělováním osobních údajů. Stalo se nám, že jsme našli psa podle čipu v registru, a tam nám nedali kontakt na majitele, museli jsme o něj písemně požádat. Než se ale vše vyřídí písemně, uplyne dlouhé časové období a pes musí mezitím zůstat v útulku," konstatovala Šeflová.

Když vše funguje hladce, najdou se majitelé mnohdy velmi rychle. Pes, který majitele nenajde, je poté v útulku nabízen k „adopci". „Dáme jeho fotografie na internet a lidé se o něj mohou přihlásit," dodala Šeflová.