Za sérii žhářských útoků na kontejnery potrestal klatovský soud Jiřího Štěrbu (22) z Klatov 300 hodinami obecně prospěšných prací.
Mladík zapálil v noci z 5. na 6. prosince loňského roku kontejnery v Babíně a ve Svéradicích na Horažďovicku. Poté si dal týdenní pauzu a následovaly další útoky. Od 13. do 15. prosince zapálil šest kontejnerů v Klatovech a jeden v Soběticích. Většinou šlo o plastové kontejnery na tříděný papírový odpad. Celková škoda přesáhla částku 50 tisíc korun.

Když byl vypátrán, nezapíral a policistům se k činu přiznal. To, že ho žhářství bavilo a nejspíš by v něm pokračoval, kdyby se ho nepodařilo zastavit, přiznal Štěrba letos v lednu i Deníku. „Mně se to líbí. Líbí se mi se dívat, jak to hoří, i jak to potom hasiči hasí. Požár kontejneru v Luční ulici v Klatovech jsem si dokonce natočil na telefon a pak se na to díval," řekl mladý žhář Deníku. Přiznal, že zapaloval i předtím. „Ještě, když jsme bydleli ve Spůli, tak jsem tam zapálil třeba mikrovlnku nebo kůlnu. To ale bylo naše, tak se to neřešilo," řekl Deníku mladík, který je podle svých slov de facto bezdomovcem. Přespával i ve vagonech, teď aktuálně přebývá v klatovském azylovém domě.
Že by ho oheň sexuálně vzrušoval ale rozhodně popřel. „To určitě ne, jen mě baví se na to dívat," tvrdil. Znalci skutečně nic takového neprokázali.

Štěrbu, který už byl v minulosti soudně trestán, potrestal klatovský soudce Jan Kasal trestním příkazem, tedy bez nařízení hlavního líčení. Uložil mu 300 hodin obecně prospěšných prací, mladík je také povinen uhradit způsobenou škodu. „Soud přihlédl k jeho doznání, k tomu, že jeho věk je blízký věku mladistvých, a také k tomu, že když zůstane na svobodě, bude moci pracovat a škodu uhradit," uvedl soudce Kasal. Verdikt je pravomocný.