Jano, který strávil většinu svého života za mřížemi, se po návratu z vězení v létě 2014 dokázal dva roky vyhýbat konfliktu se zákonem. Jenže pak se u restaurace U Smrku střetl s V. B. z Klatov, který vedl na vodítku psa a fenu stafordšírského bulteriéra. „Jano na mě křičel, že nebudu mít dva psy, že mu jednoho dám, nebo že mě rozseká. Říkal „ty nevíš, kdo jsem", zatínal pěsti. Vypadal hodně nebezpečně a agresivně. Úplně jsem se rozklepal," řekl soudu V. B., který byl vyslýchán v nepřítomnosti obžalovaného, ale i přesto na něm bylo zřetelně vidět, jaký z něj i jeho početného příbuzenstva, které přišlo na líčení, má strach.

TADY NENÍ KOMINÍKOVO

V. B. poté dodal, že když nešlo vodítko, na němž měl oba psy, rozdělit, raději sám Janovi fenu dovedl až domů. S její ztrátou se podle svých slov smířil, protože se bál o rodinu, ale později si postěžoval kolegovi z práce J. H. Ten ho přemlouval, ať jde na policii, a když V. B. nechtěl, vydal se případ vyřešit sám se slovy, „Tady není Kominíkovo". „Šli jsme k němu s přítelkyní. Chtěli jsme mu říct, aby psa našemu kamarádovi vrátil, jinak že na něj bude podáno trestní oznámení. Jenže když jsme po zazvonění vešli do domu, viděli jsme psa, který patří V. B. Poznal jsem ho. Tak jsem ho vzal a odvezli jsme ho kamarádově sestře, protože on nebyl doma," uvedl J. H. Dodal, že pak si šel s přítelkyní, její matkou i svojí matkou sednout do restaurace U Smrku na terasu. Uběhlo jen půl hodiny a vtrhl tam Jano. Převrátil stůl, přičemž rozbil sklo, a vrhl se na něj. Chytil ho pod krkem, až mu roztrhl košili, udeřil ho do hlavy a pak oba spadli na zem, kde se začali prát. „Oni se prali spolu, já se prala s jeho družkou, která se na mě vrhla. Trvala to ale jen chvilku, roztrhli nás policisté, kteří jeli kolem," doplnila přítelkyně napadeného.

Konflikt v restauraci Jano nepopřel, jednoznačně ale odmítl, že by se psa zmocnil násilím. „Od malička jsem se pral a prát se budu, ale abych někoho přepadl a vzal mu psa, to ne. On mi ho dal. Já nic neudělal. Říkám pravdu a dám na to svůj život," reagoval v emotivním projevu Kominík, u senátu v čele s Jaromírem Veselým ale sluchu nenalezl. Soud ho poslal na 30 měsíců do věznice s ostrahou. Veselý přitom připomněl, že Jano byl v minulosti už osmnáctkrát odsouzen, mimo jiné dvakrát za loupež, pětkrát za ublížení na zdraví, jednou za vydírání a dokonce desetkrát za výtržnictví.

Verdikt není pravomocný. Odvolal se nejen Jano, ale i státní zástupkyně, která požadovala trest ve výši okolo šesti roků. Obžalovaný nadále zůstává ve vazbě.

Čtěte také: 

https://klatovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/pro-soudek-vylezli-po-hromosvodu-20170127.html