Esperanza ještě pod jménem Janeček v roce 1998 zavraždil nožem v Sušici o dva roky staršího muže. Dostal 11,5 roku. Z výkonu trestu byl propuštěn v roce 2010, latinu ale rozhodně neseká. Od té doby měl řadu dalších konfliktů. Např. v roce 2013 měl incident v Magic Clubu v Sušici, kde napadal muže i ženy. Hned několika z nich tzv. hlavičkami přerazil nos a způsobil další zranění. Rozmlátil i zařízení podniku. O osm dní později zaútočil v restauraci U Smrku. Tam bezdůvodně zbil dva důchodce. Pak hodil po lidech těžký popelník a rozbil čtyři sklenice. Soud jej poté poslal do vězení na 32 měsíců. Vrátil se v červenci 2016 a opět začal napadat lidi. Jeho obětí se staly nejprve dvě ženy, pak dva muži a vše vyvrcholilo v baru Macao, kde řádil v noci ze 24. na 25. prosince.

Psali jsme dříve: Propuštěnému vrahovi hrozí deset let

„Obžalovaný si ke mně sedl a začal mi vykládat, že seděl za vraždu. Když jsem mu řekl, že nás to nezajímá, začal na nás řvát, že nás rozkope, že nás podřeže. Chtěl se na mě vrhnout, ale barman ho ode mě odstrčil. My jsme pak se švagrem odešli, měli jsme opravdu strach o život,“ popsal u klatovského soudu ve středu osudný večer jeden z hostů. Ten vyvázl bez zranění, na rozdíl od barmana, kterého podle obžaloby Esperanza několikrát udeřil pěstí a zranil. Kromě toho po jednom z hostů hodil sklenici, všem vyhrožoval, že jim „urazí palice, že je podřeže“, a poničil kulečník, rozbil deset půllitrů, dvacet skleniček a šest popelníků.

Esperanza soudu řekl, že má trvalé bydliště na Borech, a více odmítl vypovídat. Neodpustil si ale útoky proti svědkům. Jednomu řekl, že se ještě uvidí, dalšímu provokativně tleskal.
Líčení bylo odročeno na duben. Esperanza, kterému hrozí až tři roky vězení, zůstává ve vazbě.

Čtěte také: Stromy napadené kůrovcem budou na Šumavě hledat drony