Narkomani už zase děsí Švihovsko. Tentokrát řádili ve Lhovicích. Protože se přitom i střílelo, bojí se obyvatelé vesničky, že se může stát něco jim nebo jejich dětem.

Parta narkomanů napadla o víkendu Andreje M. a jeho přítelkyni, kteří se nedávno nastěhovali do jednoho z tamních domů. „Přišli posilnění z poutě a domlouvali se, že na Andreje jdou, že mu uříznou hlavu. Přišli k němu, do všeho mlátili a hulákali, ať jde ven, že ho zabijí a že takovou mr… tady nechtějí. Andrej začal z okna střílet plynovou pistolí, tak šli kus dál a domlouvali se, že když má plynovku, tak že přijdou později zadem a všechno tu vypálí," popsala Deníku incident místní obyvatelka. Dodala, že situaci zklidnili až policisté, kteří přijeli z Klatov, a že objekt policie ještě další dva dny hlídala.

Žena, která byla ochotná hovořit jen pod příslibem anonymity, neskrývá, že má z dění ve Lhovicích strach. „Bojíme se tady asi všichni," řekla Deníku a stejně se vyjádřili i další obyvatelé vesničky, s nimiž Deník hovořil. „Ve chvíli, kdy se střílelo, jsme byli s malým dítětem na zahradě. Tak se nedivte, že máme strach a že raději ani do novin nic říkat nechci," řekla další obyvatelka obce, ležící tři kilometry od Švihova.

Konflikty měl mladík už dříve

Deník se pokoušel zkontaktovat i Andreje M., doma ale nenašel jeho ani jeho přítelkyni. Každopádně to není poprvé, co se dostal do konfliktu, který vzbudil pozornost. Před dvěma roky psal Deník o jeho rvačce se skupinou Romů v Klatovech, při níž přišel o dva přední zuby. Romové tehdy redakci tvrdili, že s Andrejem M. mají problémy od doby, co prodával dětem marihuanu. To mladý Slovák ale popřel a řekl, že s drogami nemá nic společného a že je klatovskými Romy a narkomany napadán bezdůvodně. A že už to nevydrží a z Klatov se odstěhuje. To skutečně učinil, problémy má ale evidentně pořád. A to přesto, že se podle místních chová ve Lhovicích slušně a on i jeho přítelkyně chodí do práce.

Proč byli Andrej. M. s přítelkyní napadeni, policie nesdělila. „Zřejmě šlo o řešení vzájemných sporů mezi osobami, které se v současné době v obci zdržují," uvedla bez bližších podrobností klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Dodala, že policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování nyní prověřují zainteresovanost jednotlivých zúčastněných osob na konfliktu. A že dosud nebyl nikdo z ničeho obviněn.

Švihovští budou jednat s policií

Teď v červenci to bude rok, co podobná střelba z plynové pistole vyvolala velké emoce mezi obyvateli Švihova. Pro místní obyvatele, kteří už předtím museli překousnout mačetový útok i řadu dalších výstřelků drogově závislých osob, to byla poslední příslovečná kapka, kterou přetekl pohár trpělivosti. Jednat hned začal i starosta Václav Petrus, který se sešel s okresním policejním ředitelem Janem Myslivcem, a oba muži si slíbili, že udělají vše pro to, aby se situace ve městě zklidnila. A podařilo se.

Jenže teď vyděsila střelba lidi ve Lhovicích, které pod Švihov spadají. „Opět se proto sejdu s policejním ředitelem Myslivcem a situaci budeme zase řešit," řekl Deníku Petrus. „Vzhledem k tomu, že jsou to do určité míry pořád ti samí, tak si myslím, že už by policie a hlavně orgány činné v trestním řízení měly tyto známé firmy nějakým způsobem vyřešit," dodal švihovský starosta.