Muž měl v minulosti opakovaně problémy se zákonem. V úterý odpoledne se u soudu zpovídal z toho, že pronásledoval ženu, která přišla o milovaného partnera. Ten se v lednu 2015 oběsil, neboť byl podezřelý z pohlavního zneužívání jejich pětileté dcerky. Invalidní důchodce u soudu pronásledování popřel, soudce mu ale neuvěřil a nepravomocně ho potrestal dvouměsíčním trestem, jenž mu podmíněně odložil na zkušební dobu jednoho roku.

Čtěte také: Ztracenou ženu našli v polích. Podchlazenou, ale živou

A právě přítomnosti obžalovaného u soudu využila jeho manželka, která utekla z domova, kde ji měl držet násilím, a na policii oznámila, že ji dlouhodobě týrá. Policisté pak invalidního důchodce zadrželi. „V bytě, kde bydlí, jí nedovoloval samostatný pohyb, nepouštěl ji ven. Měl ji také fyzicky napadat. Muž byl obviněn z trestných činů vydírání, omezování osobní svobody a týrání osoby žijící ve společném obydlí,“ uvedla bez bližších podrobností policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Podle informací Deníku se muž seznámil se svojí nynější manželkou na podzim 2015. Nejprve mu dělala pečovatelku, pak ji ale výhrůžkami donutil, aby si ho vzala. Tvrdil jí, že když neřekne ano, zabije jejího syna i jejího bývalého manžela, a tak raději souhlasila. Doma ji pak držel násilím, nikam nesměla chodit. Opakovaně utíkala, ale vždy ji výhrůžkami přiměl k návratu. Bil ji, vyhrožoval jí krutými tresty a dokonce zabitím. Velmi vulgárně jí nadával. Žena to nakonec neunesla a vše oznámila.
Ve čtvrtek podalo klatovské okresní státní zastupitelství návrh na vzetí invalidního důchodce do vazby. „Důvodem jsou obavy, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, a to s ohledem na to, že jeho jednání trvalo delší dobu a že byl pro násilnou trestnou činnost odsouzen, naposledy nepravomocně pro nebezpečné pronásledování,“ uvedla okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová. Klatovský soud o návrhu rozhodne ve čtvrtek odpoledne.

Invalidnímu důchodci hrozí až osm let vězení.

aktualizace v 15.15: Klatovský soud návrhu vyhověl. Muž, který vinu popírá, s vazbou ale nesouhlasí. „Podal si stížnost, věc bude proto postoupena krajskému soudu," uvedl soudce Jan Kasal.