Cejch muže, který namísto stíhání zločinců přešel na druhou stranu barikády, vpálil ve středu klatovský soud tamnímu policistovi Ondřeji Olšanovi (34), jehož potrestal za to, že vytvořil falešné alibi podnikateli Pavlu N., aby mu tak pomohl vyhnout se trestu za dopravní přestupek. Olšanovi sice uložil „jen" peněžitý trest, ale i to by pro něj v případě, že rozsudek nabude právní moci, znamenalo konec nadějně rozjeté policejní kariéry.

Líčení se vlekla už od loňského září, kdy poprvé zazněla obžaloba. „V září 2013 po předchozí dohodě s Pavlem N. pro něj vystavil potvrzení o účasti na úředním jednání, datované ke dni 7. července 2013 s hlavičkou Policie ČR, a to v úmyslu dopomoci mu vyhnout se postihu za dopravní přestupky, ke kterým došlo 6. července kolem 21.50 hodin v Klatovech a pro které bylo proti Pavlu N. vedeno správní řízení Městským úřadem Klatovy. V potvrzení nprap. Olšan vědomě nepravdivě deklaroval, že v době od 21 do 22 hodin dne 6. 7. 2013 se jmenovaný Pavel. N. nacházel na úředním jednání s policejním orgánem v obci Otín," uvedla v obžalobě plzeňská státní zástupkyně Irena Kondrová. Dodala, že následně v říjnu 2013 sepsal Olšan pro klatovskou radnici vyjádření, v němž tyto nepravdivé údaje potvrdil. Olšan se tak podle ní dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele, za což mu hrozilo odnětí svobody až na pět let.

Vinu popřel

Olšan, který je služebně zařazený na oddělení obecné kriminality klatovské služby kriminální policie a vyšetřování, soudu řekl, že se necítí vinen. S Pavlem N. jednal kvůli tomu, že měl na žádost jiné policejní složky prověřit vůz, který koupil otec podnikatelovy přítelkyně. Bylo totiž podezření, že pochází z trestné činnosti.

Do Otína, kde auto stálo, se prý vydal s Pavlem N. ve svém volnu a svým osobním vozem. Vůz skutečně prohlédl, ale nikam nic nezapsal a ani o tom neřekl svým nadřízeným. To prý není povinen.

Později pak Pavlu N. na jeho žádost vystavil potvrzení o tom, že spolu v onen osudný večer v Otíně jednali. V elektronickém policejním systému však o potvrzení není žádná zmínka. „Možná systém nefungoval, možná to sekretářka nenaskenovala. To se u nás občas stává, že se ztratí nějaká písemnost a už se nenajde," vysvětloval to v prvním líčení Olšan. To ale před soudem jednoznačně odmítli jeho nadřízení. Sám Pavel N. odmítl vypovídat.

Peněžitý trest

Soud po zvážení všech důkazů došel k závěru, že je Olšan vinen. Potrestal ho peněžitým trestem ve výši 45 000 korun. Pokud by částku neuhradil, bylo jako náhradní trest stanoveno dvouměsíční vězení. „Výpověď obžalovaného soud považuje za účelovou," uvedl k tomu soudce Jaromír Veselý. Olšanův advokát, který pro svého mandanta žádal zproštění obžaloby, se na místě odvolal. Státní zástupkyně, jež žádala podmínku a zákaz činnosti v ozbrojených sborech, si ponechala lhůtu.

Případem se tak bude zabývat krajský soud v Plzni. Pokud by verdikt soudu nižší instance potvrdil, znamenalo by to pro Olšana konec u policie. „V případě pravomocného rozhodnutí bude ve věci postupováno v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů," řekla Deníku krajská policejní mluvčí Jana Tomková. Tento zákon jasně říká, že příslušník bezpečnostních sborů musí být propuštěn, jestliže byl pravomocně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně. V takovém případě mu není přiznáno odchodné ani výsluhový příspěvek.