Pět lidí, z toho jednu mladou ženu, bezdůvodně zmlátil v Sušici během pouhých osmi dnů tamní obyvatel David Esperanza (39). Útočil vždy na hlavu, téměř všem napadeným zlomil nos. Agresivní útoky muž, jenž má za sebou trest i za vraždu, vysvětloval ve středu u klatovského soudu tím, že „měl nervy". Esperanza, který se ale tehdy ještě jmenoval Janeček (nové jméno nosí po schválení úřady až letos od ledna), zavraždil v roce 1998 v Sušici nožem o dva roky staršího muže. Soud ho za to poslal za mříže na 11,5 roku, pobyt ve vězení si navíc prodloužil o další trest za šikanování spoluvězně.

Na svoji minulost dal po propuštění na svobodu poprvé pořádně zavzpomínat vloni 10. listopadu v Music Clubu v Sušici. „Vylil tam pivo na servírku, tak jsem mu řekla, aby se jí omluvil. On mi začal nadávat a křičel na mě, ať mu ji vrazím. Já se nechala vyprovokovat a dala mu několik facek. Pak jsem od něj odešla a on se dostal do sporu s dalším hostem. Chtěla jsem přivolat policii, ale on mi násilím vytrhl telefon z ruky a pak mi dal tzv. hlavičku. Spadla jsem na zem, servírka mi pomohla vstát. Já mu řekla, že chci svůj telefon, a dostala jsem druhou hlavičku. Přitom křičel, že je mu všechno jedno, že seděl za vraždu. Pak už si jen pamatuji příjezd záchranky," vypověděla u soudu mladá žena, které Esperanza mimo jiné zlomil nos a poranil krční páteř. Tím ale jeho řádění neskončilo. Podle obžaloby pak napadl další dva hosty. Jednomu zlomil nos, druhého udeřil popelníkem a způsobil mu různá zranění na hlavě, včetně poranění nosu a oka.

Další hosty a servírku pak urážel a rozbil židli a šest sklenic.

Ještě tentýž večer pak volal otci ženy, které přerazil nos. „Vzala jsem to já, protože volal z mého mobilu. Řekl, že ví, kde pracuji a že mě vykuchá. Měla jsem z něj takový strach, že jsem tam raději skončila a vrátila se tam až poté, co ho vzali do vazby," uvedla žena.

O osm dní později zaútočil Esperanza v restauraci U Smrku. „Seděl jsem u stolu s kamarádem. Obžalovaný, kterého neznám a předtím jsme s ním vůbec nemluvili, najednou přiběhl a dal mi několik ran pěstí. Přerazil mi tak nos," vypověděl důchodce, který letos oslaví již 65. narozeniny. Jeho společníka, taktéž muže v letech, zbil Esperanza bezdůvodně vzápětí. Vyrazil mu zub. Pak ještě hodil po lidech těžký popelník a rozbil čtyři sklenice, až poté ho vyvedli ven.
Esperanza, který hned na úvod líčení ztropil scénu kvůli fotografování, tvrdil, že příčinou jeho chování byla špatná situace, v níž se ocitl. Prý chtěl žít spořádaně, ale neměl práci a navíc ho vykradli na ubytovně. Měl z toho „nervy" a takhle vše skončilo. „Za to, že jsem napadl ženu, se stydím a omlouvám se jí. Telefon jsem ale nechtěl uloupit. Kdyby jo, byl by už v zastavárně. Vzal jsem ho omylem a chtěl jsem ho vrátit," tvrdil Esperanza, který uvedl, že ve druhém případě to přehnal s léky, jež má předepsané od psychiatra na uklidnění. Má brát dva denně, ale vzal jich prý 30 až 50 a ještě je zapil vodkou. Pak nevěděl, co dělá.

U soudu se sice všem napadeným omlouval, ale zároveň se choval tak, jako by je chtěl zastrašit. Několikrát zopakoval, že má odsezeno už 17 let a například zmlácené ženě řekl, že jednou ho pustit musí. Pak se jí zeptal, co si myslí, že bude po propuštění dělat.

Soudní líčení s Esperanzou, kterému hrozí až deset let vězení, bude pokračovat koncem května. Do té doby zůstává na základě rozhodnutí soudu ve vazbě.