O dva přední zuby přišel při čtvrtečním konfliktu se skupinou Romů v Klatovech 29letý Andrej Mikušinec (na snímku). Muž, na kterého skupinka zaútočila i přesto, že se ho snažila chránit městská policie, tvrdí, že mu Romové dlouhodobě bezdůvodně dělají ze života peklo a situace už došla tak daleko, že se z Klatov i s přítelkyní raději odstěhuje, i když tam má práci a bydlení. Romové ovšem tvrdí, že jejich útok nebyl bezdůvodný, nýbrž že byl vyprovokován právě chováním Mikušince.

Mají strach

Mikušinec i jeho přítelkyně Dagmar Čomajová jsou podle svých slov z toho, co se ve městě děje, zoufalí. „Vše začalo už asi před dvěma a půl lety, kdy jsem se dal dohromady s přítelkyní, která se pohybovala mezi špatnými lidmi, a vytáhl ji z toho. Od té doby mě napadají někteří klatovští Romové a několik jejich kamarádů, místních narkomanů," řekl Deníku mladý Slovák, který bydlí v Klatovech už asi sedm let. „My jsme slušní, já pracuji a přítelkyně teď jde také do práce. Nikdy jsem neměl se zákonem žádný problém, až na jeden případ, kdy jsem měl konflikt s narkomanem, který ubližoval Dáše. Oni nás ale nenechají na pokoji. Vyhrožují nám, že nás zabijí, že přítelkyni znásilní. Minimálně desetkrát už jsme to oznamovali na policii, ale nikdo nám nepomůže," posteskl si Mikušinec. Vše podle něj vyvrcholilo ve čtvrtek v poledne, kdy na něj parta Romů zaútočila. „Nadávali mi, tak jsem zavolal městskou policii. Pak jsem ale udělal tu chybu, že jsem vyšel ven. I když tam byli strážníci, napadli mě. Nejprve jeden a pak útočili i další. Přišel jsem o dva zuby, naštěstí přijela potom státní policie, kterou jsem si přivolal, a situaci zklidnila," dodal Mikušinec. „Jsme z toho všeho zoufalí, opravdu máme strach. Chceme mít spolu rodinu, tak jsme si včera řekli, že raději utečeme z Klatov, protože před tím tyranizováním nás nikdo neochrání," prohlásila Čomajová.

Romové: Byla to jen odplata

Romové tvrdí, že jejich útok na Mikušince nebyl bezdůvodný, ale že šlo o odplatu za příkoří, která jim údajně muž činí. „Měli jsme spolu asi před rokem konflikt, protože prodával dětem marihuanu a mně se to nelíbilo. A od té doby mě napadá, několikrát jsem to oznamoval policii. Když mě potká, tak mně vždy dá facku a uteče," řekl Deníku hlavní organizátor romské „akce" David Kurej. „Já se toho kluka hrozně bojím, protože on napadá Davida a jednou ho zranil, mohl kvůli němu i umřít. A mně pořád nadává. Do černých ku…, i když já nejsem Cikánka, jsem Češka. Bojím se o své čtyřměsíční dítě, že by mu mohl ublížit," dodala Kurejova družka Simona Habartová.

Ve čtvrtek prý už Kurejovi proto došla trpělivost a rozhodl se jednat. „Švagr se mě zeptal, jestli se pořád nechám mlátit. No a já dostal odvahu, ani nevím, kde se to ve mně vzalo. Šel jsem si to s ním vyřídit na férovku a ostatní jen šli se mnou, aby mi stáli po boku. A já si s ním tu férovku dal, to je vše," řekl Kurej.

Mikušinec připustil, že v minulosti jednou dal Kurejovi facku, ale popřel, že by ho nebo jeho blízké napadl v jiném případě. Jednoznačně také odmítl, že by měl cokoli společného s drogami. „I policistům jsem řekl, že to není pravda a že si klidně nechám udělat testy. A mohou mě i prohledat. S drogami nemám nic společného," prohlásil Mikušinec.

Pět útočníků

Případ vzbudil v Klatovech značnou pozornost, i proto je policie ve svých vyjádřeních opatrná a vydala zatím jen stručné prohlášení. „Včerejšího dne kolem 12. hodiny došlo v Pražské ulici v Klatovech k fyzickému napadení ze strany pěti osob ve věku 20 až 30 let. Útočníci se měli na veřejně přístupném místě dopouštět hrubé neslušnosti vůči 29letému muži, kterému měli nadávat a křičet na něho. Nakonec ho měl jeden z útočníků fyzicky napadnout a způsobit mu dosud blíže nespecifikované zranění," uvedla v pátek policejní mluvčí Hana Kroftová a doplnila, že policisté obvodního oddělení Klatovy zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví a v současné době shromažďují výslechy všech zúčastněných osob.