Soud v Klatovech potrestal Vladimíru Turečkovou (44) z Klatov a jejího bratra Martina Benetku (40), který s ní žije ve společném bytě, za kšeftování s drogami. Hůře dopadla žena, která vše řídila. Soud ji poslal za mříže, zatímco její bratr vyvázl s podmínkou.

Turečková, která má poměrně hustě popsaný trestní rejstřík, nakoupila podle obžaloby v období od srpna 2015 do února 2016 v Plzni nejméně 100 gramů pervitinu, a to v ceně 1000 korun za gram. Drogu pak v Klatovech dále distribuovala, a to buď za cenu stejnou či vyšší. Pervitin prodala osmi osobám, a to nejméně v 64 případech. Nekšeftovala ale jen s „perníkem". „Kupoval jsem od ní marihuanu, gram za dvě stovky. To bylo tak dvacetkrát. Kupoval jsem u ní i pervitin, ale to bylo pro kamaráda," řekl před soudem jeden z klatovských narkomanů.

„S tou marihuanou nesouhlasím, to není pravda, tu jsem doma nikdy neměla. Ale s tím pervitinem je to pravda, ten jsem prodávala," přiznala před soudem Turečková, která řekla, že drogy prodávala, neboť byla v tíživé finanční situaci. „Neměla jsem práci, nutně jsem potřebovala peníze. A tak mě napadlo, že bych je mohla získat z prodeje drog. Já je neberu, ale lidé se mě pořád ptali, zda nemám nějaké na prodej. Tak jsme si vzpomněla na známé svého bývalého přítele z Plzně. Zkontaktovala jsem je a pak jsem tam jezdila za jednou slečnou, která mi pervitin na různých místech předávala," řekla Turečková soudu s tím, že zájemci o fet jí volali mobilem, přičemž obě strany používaly domluvená hesla. „Ptali se, jak se mám. Když jsem řekla, že dobře, znamenalo to, že si mohou přijít. Když jsem řekla, že špatně, znamenalo to, že drogy nemám," vysvětlila Turečková.

Její bratr odmítl u soudu vypovídat, odkázal ale na svoji výpověď na policii, kde přiznal, že sestře minimálně desetkrát s prodejem pomohl.

Vzhledem k tomu, že jeho účast na kšeftování s drogami nebyla veliká, vyvázl s podmínkou. Dostal dvanáct měsíců podmíněně odložených na zkušební dobu jednoho a půl roku. To Turečková dopadla hůře, soudkyně Martina Šimánková ji poslala na osmnáct měsíců do věznice s dozorem. „Sazba je od jednoho roku do pěti let. Benetka dostal trest na samé spodní hranici trestní sazby, neboť tam nebyl tak velký rozsah trestné činnosti. V případě obžalované Turečkové ale už nepřicházel v úvahu jiný, než nepodmíněný trest, neboť předtím byla opakovaně soudně trestána a navíc čin spáchala v podmínce. Trest byl proto uložen jako souhrnný s trestem předchozím, kdy dostala 300 hodin obecně prospěšných prací," vysvětlila Šimánková, která obžalované uložila ještě trest propadnutí věcí, které byla zajištěny policií při domovní prohlídce (pervitin, dózy na drogy, digitální váhy na rozvažování dávek apod.).

V případě Benetky je verdikt pravomocný, v případě jeho sestry nikoli.