Popíjeli whisky, kouřili darované cigarety, dostávali dárky a mohli se projet i autem. Platili za to ale hodně vysokou cenu – museli mít sex s mužem starším o půl století. Řeč je o dvou klucích, kterým ještě nebylo patnáct let.

Dva bratři v životě neměli moc štěstí. Rodiče se k nim chovali ošklivě a oni skončili v dětském domově, odkud si je i s jejich dalšími dvěma sourozenci vzali do péče poručníci. Byli proto vděční za každý cit, a tak měli radost, když se seznámili se 67letým mužem z Klatovska a mohli k němu jezdit se svolením svých poručníků na víkendové a prázdninové pobyty. Jenže idylka se pro chlapce změnila v sexuální nevolnictví.

Poznali se v létě 2015, kdy klukům bylo pouhých 13 a 14 let. Zpočátku byl vztah kamarádský, pak si ale „strýček“ na ně začal dovolovat stále více. Začal se jich vyptávat, jak by se jim líbil vztah s mužem, a oni nakonec podlehli. „Nejdřív to bylo jen takový lehký. Pak ale přišla na řadu masturbace, pak orální sex a pak chtěl další nechutné praktiky. Vždy to dělal jen on mě,“ líčil mladší z chlapců. „Když mi to dělal, seděl třeba brácha u počítače. Pak jsme si to prohodili,“ doplnil starší ze sourozenců. Oba přiznali, že dostávali dárky – mobily, starší počítač a další věci. Mohli popíjet alkohol včetně whisky či koňaku, „strýček“ jim dával cigarety a nechal je řídit i své auto.

Náraz nákladního vozu s dřevem do viaduktu v Běšinech.
FOTO: Řidič posunul železniční viadukt

Muž, jehož jméno ani tvář nelze zveřejnit, policistům při výslechu přiznal, že děti zneužíval po dobu bezmála jednoho roku, a to v době, kdy jim ještě nebylo 15 let. Měl je uspokojovat rukou a ústy a provádět s nimi další, nechutné sexuální praktiky. Přiznal také, že jim umožňoval pít alkohol a kouřit a že jim dával dárky. U soudu ale řekl, že ne vše, co vypověděl, je pravda. „Ti kluci si o to v podstatě sami řekli. Když se to stalo, tak už jednomu z nich bylo patnáct. Bylo to asi ve třech nebo čtyřech případech a dělal jsem jim to rukou a někdy i orálně. Ty ostatní věci jsem nedělal,“ řekl obžalovaný, který několikrát zdůraznil, že chlapce k ničemu nenutil.

Podle soudního znalce Jiřího Hrdličky muž netrpí duševní chorobou a nebyla ani prokázána žádná sexuální deviace. Z medicínského hlediska není nebezpečný, není tedy nutné jeho léčení.

Otázkou ale je, nakolik jeho chování zanechá stopy na obou dětech. „Trestná činnost by mohla značně narušit jejich psychosexuální vývoj,“ upozornila v úterý u klatovského soudu soudní znalkyně Ivana Holubcová.
Líčení bude pokračovat v říjnu, kdy by měl zaznít rozsudek. Obžalovanému hrozí až deset let vězení.

Ilustrační foto
Otřesný úraz na pile. Muži se zabodl do hrudníku kus dřeva