Ústavní soud odmítl stížnost Jana Dubského, který dostal 23 let vězení za to, že v Plzni polil bývalou přítelkyni kyselinou. Na rozhodnutí upozornila Česká televize. Odmítnutí zatím nemá odůvodnění. Ústavní stížnost, kterou Dubský podal v první půli letošního roku, byla posledním mimořádným opravným prostředkem. Žena má po útoku trvalé následky.

Dubského dovolání už v březnu odmítl Nejvyšší soud, podle kterého nepřímé důkazy tvoří ucelený řetězec a vylučují možnost, že by byl pachatelem někdo jiný. Ústavní soud zatím odmítnutí nezdůvodnil.

Muž se k činu nikdy nepřiznal. Hrozilo mu až 30 let, pro uložení doživotního trestu nebyly podle žalobce splněny podmínky. Dubský poukazoval na to, že justice vychází jen z účelových domněnek a teorií. Usvědčily ho pachové stopy z místa činu, svědecké výpovědi i to, že byly jeho boty potřísněné kapkami kyseliny sírové.

Dubský na svojí expřítelkyni zaútočil 18. listopadu 2013. Podle rozsudku neunesl, že se s ním přítelkyně v srpnu rozešla. Počkal na ni ráno před bytem. Když nasedla do auta, otevřel dveře u řidiče a na překvapenou ženu vylil roztok kyseliny sírové. Tvář mu kryla maska.

Žena útok přežila jen díky náhodě, dobré fyzické kondici a rychlé odborné pomoci. Žíravina nechala na její tváři jizvy, připravila ji o zrak, o oční víčka, lékaři jí museli amputovat ušní lalůček. Vedle toho jí kyselina vážně poleptala zažívací a dýchací ústrojí a kůži na rukou a nohou. Trpěla krutými bolestmi a musela podstoupit mnohaměsíční léčení.