Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni a Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS PK) pracovaly více než rok na vývoji speciálního softwaru a nyní svoje úsilí dokončily.

Vytvořily simulátor, který umožňuje nahradit defibrilátor při výuce budoucích záchranářů i nácviku týmové spolupráce výjezdových skupin. A nejen to – software umí také navodit různé stavy vznikající při neodkladné resuscitaci.

„Softwarové vybavení s názvem PETER sestává ze simulátoru defibrilátoru a ovládací konzole, které mohou být nainstalovány na dvou počítačích a komunikují spolu prostřednictvím sítě. Instruktor může ovlivňovat informace, které studentovi zobrazuje simulátor,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Kamil Ekštein. Když instruktor vidí, že student provádí resuscitaci správně, začne nastavovat takové parametry křivek srdeční aktivity, jako by oživování bylo úspěšné. Pokud však student udělá chybu, může mu naopak namodelovat různé problematické stavy. Studenti si tak mohou nacvičit skutečně komplexní scénáře.

Podle mluvčího ZZS PK Matrina Brejchy je hlavní výhodou novinky to, že oproti klasickému defibrilátoru na něm lze nastavit různé srdeční aktivity.

Výhodou je také to, že díky softwaru není zapotřebí umělé figuríny – simulaci lze provést i na kolegovi. „Můžeme nasimulovat monitoraci tepové frekvence, krevního tlaku, tělesné teploty, saturaci hemoglobinu kyslíkem či pořízení EKG záznamu. Rovněž je možné nacvičovat resuscitaci včetně použití defibrilátoru, které je součástí programu.

Jelikož jde o počítačovou simulaci, probíhá nácvik na kolegovi v bezpečných podmínkách,“ ujišťuje záchranář a lektor Petr Kunášek. Předností je i to, že software lze nainstalovat do různých počítačů.

Simulátor je využíván na Fakultě zdravotnických studií ZČU, k dispozici jej má i ZZS PK.

Výstava oděvů v Přešticích
Co se nosilo nejen v Přešticích