Tři řidiči, tři spolujezdci, tři chodci, jeden cyklista a jeden motorkář. Byli to muži i ženy, dospělí i děti.

Pohled na tu statistiku není příjemný. Na silnicích Plzeňského kraje se během letošního června stalo deset tragických dopravních nehod, při nichž zemřelo jedenáct lidí. Většina se stala v Plzni a okolí. „Při dvou sehrál důležitou roli alkohol,“ upozornila policejní mluvčí Pavla Burešová.

UŽ DVACET OSM

Policisté mluví o výrazném nárůstu nehod nejen ve srovnání s loňským červnem, ale i ve srovnání s prvními pěti měsíci letošního roku. Od ledna do konce května totiž v kraji vyhaslo sedmnáct životů a spolu s červnovým číslem má rok 2017 už na kontě 28 obětí nehod. Je to přes polovinu celkového počtu 41 tragických nehod, které se v kraji staly vloni.
A statistický červnový počet mrtvých mohl být dokonce ještě vyšší – tragická nehoda na tramvajové trati nedaleko Rondelu na Karlovarské třídě se do čísel ovšem nepromítla, neboť řidička zemřela až po 24 hodinách od nehody.

1,5 PROMILE A VÍCE

Policisté teď vytáhli do terénu s řadou dopravně bezpečnostních akcí. „Zaměřují se na všechny účastníky silničního provozu – řidiče nákladních i osobních automobilů, motocyklisty, cyklisty i chodce,“ říká mluvčí Pavla Burešová s tím, že zvláštní pozornost se věnuje alkoholu. „Ze 1396 dopravních nehod, které se staly od ledna do června sehrál alkohol roli ve 114 případech. Nejčastější naměřená hodnota se přitom pohybovala ve výši 1,5 promile a více,“ podotýká.
Proč se právě v červnu tolik bouralo? „Na nehodovosti se určitě podílí to, že lidé spěchají, jsou ve stresu a navíc provoz vždy na začátku a konci prázdnin houstne. Řidiči vyrážejí za zábavou a riziko, že se napijí, je větší,“ míní Burešová.

JAKO BY ZAPOMÍNALI

Václav Ircing z organizace BESIP o řidičích říká: „Měli by si uvědomit, že vytvářejí problém nejen sobě, ale i všem ostatním. Ve většině případů na jejich nekázeň doplatí nevinní lidé,“ říká.
Nehody se navíc paradoxně dějí na přehledných silnicích. „Řidiči nerespektují základní pravidla silničního provozu. Předjíždějí na zákazech předjíždění, nedávají znamení o změně směru jízdy – na to jako by úplně zapomínali, ať už v křižovatce nebo třeba při objíždění cyklistů,“ jmenuje.

Deset nehod, jedenáct mrtvých
3.6. Plzeň, Jateční ul., cyklistka spadla pod projíždějící automobil
9.6. silnice Dobřív – Strašice, střet osobního vozu a dodávky
15.6. Plzeň, Radobyčická ul., chodkyni srazilo popelářské auto
17.6. Plzeň, Rychtářka, osobní vůz srazil dvě děti
18.6. silnice Jarov – Zhůř, opilý řidič osobního vozu havaroval, zemřel jeho spolujezdec
21.6. silnice Plzeň – Červený Hrádek, střet osobního vozu s motocyklem, motorkář zemřel
23.6. Nýřany, řidič zaklíněný pod osobním vozem
24.6. silnice Spálené Poříčí – Struhaře, nehoda osobního automobilu se čtyřmi lidmi, jeden muž zemřel
26.6. Horní Lukavice, střet osobního vozu a kamionu, zemřela řidička menšího vozu, který vjel do protisměru
27.6. Plzeň, Jateční ul., automobil s opilým řidičem vyjel mimo silnici a narazil do stromu