Masové rolády, plněná vejce, těstovinové i ovocné saláty, sushi či plněná rajčata jsou jen částečným výčtem dobrot, které na závěrečný raut kurzu studené kuchyně připravili žáci domažlického Středního odborného učiliště.

„Úplně poprvé jsem připravovala celého humra. podílela jsem se i na zpracování ryb,“ shrnula své poznatky Eva Bauerová z 2. ročníku oboru gastronomie a pokračovala: „Ve své další praxi určitě využiju recepty na náplňové pěny do vajec či pomazánky. Hodně mě bavilo i celkové zdobení.“

Mladí adepti kuchařského řemesla připravili na osmdesát druhů pokrmů.

Čtyřdenní kurz studené kuchyně vedl vyhlášený kuchař Vladimír Picka z Pelhřimova, který v roce 1996 založil první soukromé kuchařské studio v Česku.
„V Domažlicích jsem snad už podesáté, rok od roku je vidět, jak se škola rozvíjí. Obdivuji novou učebnu s profesionálním vybavením, v porovnání s pionýrskými začátky před mnoha lety je vidět obrovský pokrok,“  konstatoval Picka krátce předtím, než frekventantům kurzu předal osvědčení o jeho absolvování. Certifikát akreditovaný ministerstvem školství je platný v rámci celé Evropské unie a pro žáky tak může být jednou z opor při hledání uplatnění na pracovním trhu.

„Zdokonalili jste se v přípravě pokrmů pro zážitkovou gastronomii, která je stále více žádaná a oblíbená. Hosté mohou vámi připravené pokrmy vnímat mnoha smysly, nejen chutí, ale i zrakem či čichem,“ konstatovala Zdeňka Buršíková, ředitelka domažlického učiliště.