O druhé reprezentační přestávce chtěli hokejisté Škody Plzeň nabrat síly a v extralize se ještě důrazněji opřít do boje o vzestup. Jenže místo toho na západě Čech řeší před nadcházejícími zápasy problémy se sestavou.

Ještě před před pauzou si v souboji s Piráty poranil koleno útočník Jaroslav Kracík, je po operaci a týmu bude klíčový centr a druhý nejproduktivnější hráč chybět minimálně měsíc.

A aby toho nebylo málo, tak si během Švýcarského poháru pochroumal rameno slovenský forvard Tomáš Hrnka. „Do Vánoc nebude Tomáš rozhodně hrát. Není to příjemná situace, ale nijak nepanikaříme. Na centra prvního útoku se posune Ondra Kratěna a z juniorky povoláme další mladíky. Vedle Matěje Chalupy i Filipa Kokošku a ze Slavie si stahujeme Honzu Schleisse," konstatoval trenér Ladislav Čihák.

Dnešní program 30. kola, 17.00: Třinec – Sparta, 17.20: Plzeň – Brno, 17.30: Mladá Boleslav – Zlín, Litvínov – Chomutov, 18.00: Pardubice – Liberec, Karlovy Vary – Olomouc. Vítkovice -Mountfield HK (odloženo na 7. 2.)

Nežehrá ani na fakt, že Plzni nevyšla náhrada za Nickyho Johnsona, kterého klub uvolnil zatím na měsíc do Pardubic. „Hodně jsme stáli o zkušeného Jiřího Polanského. Byli jsme domluveni, ale nakonec odešel do zahraničí. Tak to je, ale jen se tím otevírá šance pro naše mladé hráče," řekl plzeňský kouč.

Jedenáctá Škodovka ale z minulých osmi zápasů vyhrála jen dva a dnes od 17.20 hodin narazí v HM Areně na Kometu, stíhající v extralize vedoucí Třinec. Západ vysílá přímým přenosem ČT Sport.

A poté se Indiáni utkají se sousedy v tabulce. Ještě před Vánoci vyrazí do Zlína, o druhém vánočním svátku hostí Olomouc a rok škodováci zakončí v Mladé Boleslavi. „Teď se soustřeďíme na Brno," podotkl Čihák.

Výsledky obou předchozích vzájemných duelů v sezoně byly divoké. Padlo 22 gólů, vládla Kometa. V Plzni vyhrála 6:3 a doma potom 8:5. „I tak jsme třeba v Brně odehráli solidní zápas. S favoritem jsme drželi krok," vyzdvihl trenér. „Kometě se nyní až tak nevedlo, ale po sérii porážek zase dvakrát naplno bodovala. My však chceme silného soupeře porazit," zdůraznil.

Jenže víc gólů, než střelci Komety zatím v extralize nikdo nedal. „Zaťovič, Erat, Čermák a další to v koncovce umějí. K tomu je v brněnském týmu také řada dříčů, kteří chodí za pukem a dokážou ho získat," upozornil Čihák.

„Přestřelky nejsou zvlášť pro gólmany příjemné, a tak je třeba hrát dobře odzadu," přidal se trenér brankářů Rudolf Pejchar s tím, že brněnským střelám se dnes postaví Matěj Machovský.

Naposledy Dominik Kubalík poslal do sítě Komety čtyři projektily, přesto na říjnový zápas nevzpomíná rád. „Co jsou platné góly, když chybí body," řekl reprezentant po návratu z Channel One Cupu. „Před pauzou jsme se herně zvedli a potřebujeme to potvrdit," burcoval s 16 zásahy nejlepší snajpr celé soutěže.

„Plzeň trochu změnila styl hry, dobře brání střední pásmo, ale máme ji zmapovanou a o pauze jsme kvalitně potrénovali," řekl pro klubový web brněnský asistent Kamil Pokorný.