Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje tento model rozšířit do všech krajů. Ředitelka plzeňského dětského centra má ale ze změn obavy.

„Všichni víme, že děti patří do rodin, nicméně dlouhodobých pěstounů je opravdu nedostatek,“ zdůraznila Jana Tytlová. Nyní je jich v Plzeňském kraji 750. „Potřebujeme, aby se jejich počet ročně navyšoval o dvacet až třicet,“ uvedl šéf oddělení sociálních věcí plzeňského krajského úřadu Roman Mašek.

Loni plzeňské zařízení přijalo 70 dětí, 74 propustilo. Devětadvacet dětí se vrátilo zpět k rodičům, 24 směřovalo k pěstounům, 14 k adopci. „Ubylo nám osvojení. Děti odcházejí do adopce z přechodné pěstounské péče, která je maximálně na rok, a proces je legislativně složitější. Pokud biologičtí rodiče nedají souhlas, dítě není právně volné. Roli hraje také špatný zdravotní stav některých dětí,“ uvedla ředitelka, jež se angažuje v několika odborných organizacích, mimo jiné ve Společnosti sociálních pediatrů.

Dětské centrum v Plzni pečuje o maličké od narození do předškolního věku. V posledních letech přibylo dětí, jejichž matky jsou závislé na alkoholu či drogách. Abstinenční příznaky nejsou to jediné, s čím se musejí poprat.

Zařízení dosud spadá pod zdravotnický rezort, nově by mělo patřit pod MPSV. „Často sem přicházejí sourozenecké skupiny v raném věku; jsou zdravotně zanedbané a chronicky nemocné. Obáváme se toho, že bychom jim nemohli nadále zajistit kvalitní péči. Většinu našich zaměstnanců totiž tvoří zdravotnický personál,“ uvedla Tytlová. Kromě pediatrů a klinického psychologa se o potřebné starají sestry, zdravotně-sociální pracovnice, rodinný terapeut či fyzioterapeuti. Odborníci též spolupracují s kolegy z klinik a nemocnic.

Ideálním řešením je podle Tytlové zachování jednoho dětského centra (někdejšího kojeneckého ústavu) v kraji, jež by nadále patřilo pod zdravotnický rezort a poskytovalo by stejnou péči jako dosud. Za pravdu Tytlové dává plzeňská náměstkyně pro školství a sociálních věcí Eva Herinková, pod jejíž gesci zařízení spadá. „Nejsem přesvědčená, že pěstounská péče by měla zcela nahradit dětská centra,“ konstatovala. Shodný názor zastává krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

MPSV chce kromě zvýšení počtu pěstounů posílit systém preventivních služeb tak, aby děti do ústavních služeb nemusely odcházet. „MPSV se snaží prosadit transformaci systému tak, aby většina peněz směřovala do preventivních, ambulantních či terénních služeb a rodinám byla zajištěna dostupná pomoc hned v začátcích potíží,“ uvedl mluvčí MPSV Petr Habáň. Sociální rezort hovoří o transformaci, nikoli zrušení kojeneckých ústavů. Ve Zlínském kraji však dětská centra zanikla. Částečně jejich službu nahrazuje zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči, jež nově spravuje sociální odbor. Pokud se ovšem v kraji vyskytne dítě vyžadující náročnější zdravotní péči, umisťuje se do dětského centra v sousedních krajích.