Mosty přes dálnic D5 mezi Radobyčicemi a Útušicemi se v sobotu dopoledne změnily ve vyhlídková místa. Čekalo se na americko-britský vojenský konvoj, který přes Plzeňský kraj projížděl z Německa do Polska.

Pozorovatelů nebylo mnoho. Šest lidí na jednom mostu, podobný počet na druhém, půl kilometru vzdáleném, další hlouček postával na svahu vedoucímu k dálnici. Většinou šlo o otce a syny, kteří chtěli vojáky vidět, ale několik nadšenců do vojenské techniky dorazilo také bez doprovodu.

Čtěte také: Lidé děkovali, že jsme vojáci, říká oceněný rotmistr

Nebylo to poprvé, kdy na sebe vojáci při takovém přesunu upoutali pozornost. Naposledy po krajské dopravní tepně podobná skupina projížděla v květnu 2015. Tehdy na ni ovšem čekalo větší přivítání včetně amerických vlajek a trans-parentů s hesly. Náladě určitě přispěly také plzeňské Slavnosti svobody, které připomínaly sedmdesát let od osvobození západních Čech spojenci.

Sobotní konvoj tvořilo 125 vozidel. První skupina se zhruba dvaceti stroji překročila hranici v 9 hodin, k Plzni se i kvůli tankování v Ostrově u Stříbra dostala téměř po dvou hodinách. Další jely v časových rozestupech. K vidění byly obrněnci Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly, asistovali jim čeští policisté.

Vojáci se uvnitř vozů neskrývali, mávajícím lidem mávali také, někteří ve stoje. Výstražnými světly je zdravili také řidiči v rychlejším jízdním pruhu.

Konvoj pokračoval do Staré Boleslavi, v neděli po přenocování do Polska.