„Povinností českých politiků je nyní dohodnout, aby mohli Češi v Británii bez omezení studovat a pracovat," upozorňuje plzeňský politik. Lidé, kteří 
v Anglii už dříve pracovali, mají nyní obavy ze zavedení pracovních povolení.

Jak se situace vyvine, zajímá také nejznámější plzeňský pivovar. Na konci roku 2014 si generální ředitel Plzeňského Prazdroje Paolo Lanzarotti pochvaloval, že především Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel se na trhu ve Velké Británii úspěšně prosazují. Nyní se to ale může změnit.

„Plzeňský Prazdroj vyhodnocuje dopad odchodu Velké Británie z EU na své podnikání, v tuto chvíli je příliš brzy na komentář," uvedla mluvčí pivovaru Jitka Němečková. Na britský trh vloni vstoupil také vlastník Plzeňského Prazdroje pivovarská skupina SABMiller, která koupila londýnský pivovar Meantime.

Univerzitní profesor Bryan Jenner, který žije na Domažlicku, je přesvědčen, že je brexit velká chyba, která může mít za následek dokonce i odtržení Skotska a Severního Irska. „Země, kterou miluji, se pokouší spáchat sebevraždu," říká Jenner.

Jak vás může ovlivnit odchod Británie z EU? Co rozhodnutí Britů říkáte?

Grant McKenzie, Brit, marketingový ředitel Plzeňského prazdroje

Grant McKenzie, Brit, marketingový ředitel Plzeňského prazdrojeJsem smutný a zklamaný výsledkem. Jsem hrdý na to, že jsem Skot, Brit i Evropan. Osobně jsem velmi ocenil volný pohyb pracovních sil; zkušenosti z řady evropských zemí, ve kterých jsem pracoval, se mi budou vždy hodit. Evropská unie není dokonalá, ale spolu jsme lepší. Mám obavy o ekonomickou pozici Velké Británie v budoucnosti a také o to, jak se odchod z EU odrazí na naší národní identitě.

Jiří Pospíšil, europoslanec

Jiří PospíšilBrexit EU oslabí, to je zřejmé. Radost z toho bude mít Putin a Rusko, v Evropě posílí populistické strany. ČR tím ztrácí spojence, byli jsme s Brity podobně rezervovaní k některým příliš proevropským návrhům v Bruselu. Teď je prostor na to, abychom našli cestu k tomu, co je výhodné pro obě strany. Jde nejen o trh, ale třeba i o studenty. Je potřeba dohodnout, aby mohli Češi v Británii bez omezení studovat a také pracovat.

Miroslav Holeček, rektor ZČU

Miroslav HolečekVystoupení Británie z EU bude mít pro Evropu dlouhodobé důsledky a zřejmě přinese i zásadní změny, které mohou být nevratné. Máme tendenci vnímat Evropu jako problém, ale už nevidíme, že její síla tkví právě v rozmanitosti. Zde je malé přirovnání k ZČU: Tvoří ji řada fakult a pracovišť, jejichž rozdílnost je zdrojem mnoha problémů a kritiky. Na druhou stranu právě tato rozmanitost je bohatstvím, které dává univerzitě obrovskou sílu.

Markéta Růžičková, marketingová manažerka, žije v Londýně čtyři roky

Markéta Růžičková, marketingová manažerka, žije v Londýně čtyři rokyCelé referendum mě nutí přemýšlet nad tím, že půlka národa nechce cizince a nechtějí být součástí Evropy. Brexit určitě ovlivní mé rozhodnutí, zda zůstat či nezůstat. Od přátel cizinců vím, že to vnímají podobně, a tím pádem by mohla Británie zažít velký odliv cizinců, kteří tu každodenně přispívají k fungující ekonomice a zpestřují pracovní trh svými zkušenostmi i mixem kultur, který dělá Londýn Londýnem.  

Bryan Jenner, univerzitní profesor 
a zpěvák

Bryan JennerDnešní den je snad tím nejsmutnějším v mém životě a je mi nesmírně líto, že země, kterou miluji, se pokouší spáchat sebevraždu. Můj pocit je navíc umocněn vědomím, že toto referendum bylo naprosto zbytečné. Moje prognóza je, že Skotsko, které volilo silně ve prospěch zůstat v EU, vyhlásí další referendum o nezávislosti, ale tentokrát bude hlasovat pro oddělení od Spojeného království a pro setrvání v EU.