S podzimním počasím dorazí na západ Čech pravděpodobně také chřipky. Mnozí si myslí, že se jedná o banální onemocnění, proti němuž není potřeba se chránit. Ovšem toto vysoce nakažlivé virové onemocnění má v některých případech velmi těžký průběh a místy může přerůst v chřipkovou epidemii.

Před virovým onemocněním ochrání očkování, na které je v současné době nejvhodnější doba. Je totiž ještě před chřipkovou sezonou, a tak začne působit včas.

„Očkování proti chřipce bych lidem jednoznačně doporučil," říká praktický lékař ze Spáleného Poříčí Petr Zikula. Ten ve své ordinaci naočkoval od začátku září už více než sto pacientů. „Ale je pravda, že zájem o očkování proti chřipce rok od roku klesá," doplňuje praktik. Vakcína proti chřipce prý člověka většinou plně ochrání. „A když i přesto chřipkou onemocní, tak je její průběh prokazatelně daleko mírnější," je si jist Zikula.

Vakcína chrání přibližně půl roku

Plzeňská praktická lékařka Miroslava Houšková by očkování proti chřipce doporučila zejména osobám starším 65 let a chronicky nemocným. Těm hradí prevenci zdravotní pojišťovny. Ostatní si je musí zaplatit. Cena je přibližně 300 korun.

„Vakcína chrání tělo přibližně půl roku. Když se lidé nechají naočkovat v říjnu, tak jim tato prevence vydrží do jara, kdy už chřipková onemocnění ustávají," popisuje Houšková. Každý rok na podzim se však musí lidé nechat naočkovat znovu.
Miroslava Houšková však není příznivcem toho, že by měl být naočkován úplně každý. „Ale doporučila bych to především těm, kteří pracují v sociálních ústavech nebo třeba v nemocnicích. Prostě když pracují s lidmi, které by mohli ohrozit," doplňuje.

Podle plzeňské lékařky chodí lidé s chřipkami už teď. „V poslední době se také často setkávám s angínami a zápaly plic," doplňuje odbornice.

Pro některé je očkování proti 'banální' chřipce zbytečné. „Já jsem se očkovat nikdy nenechala. Myslím, že zdravý člověk se s chřipkou bez problémů popere," myslí si pětačtyřicetiletá Plzeňanka Dana Lukášová. Zato osmačtyřicetiletá Veronika Korbelová chodí na očkování každý rok.