Závodníkovi z Vrhavče nevyšly tréninky podle jeho představ. „V prvním tréninku byla nakropená trať a jelikož momentálně nedisponujeme úplně vhodným obutím, tak z toho byl pouze pátý čas," označil příčinu špatného začátku na přerovské trati, která je po nakropení známá svým kluzkým povrchem, Výborný, a hned doplnil výsledek druhého tréninku: „Trať už byla sušší, takže to vypadalo, že by to mohlo jít, ale ve druhém kole jsem prorazil pneumatiku a musel jsem auto odstavit. Nakonec mě naměřený čas z toho jednoho absolvovaného kola posunul na čtvrté místo po trénincích."

Jelikož se v Přerově v divizi TouringAutocross sešlo jen deset jezdců, jeli všichni všechny tři rozjížďky společně. „Start do první rozjížďky se mi povedl, předjel jsem třetího Aleše Fučíka a potom už se pořadí na prvních místech neměnilo. Druhý den ve druhé rozjížďce jsem skončil opět třetí, ale měl jsem štěstí. V jedné zatáčce jsem kolem chytil nějakou díru a postavilo mě to na dvě kola. Stáli při mně asi všichni svatí a vrátil jsem se na všechny čtyři, obvykle takové situace končí v kotrmelcích," popsal horkou chvilku závodník týmu Level Czech National Team, který si ve třetí rozjížďce ještě o jedno místo polepšil a dojel druhý. „Ve třetí rozjížďce se ale objevily problémy s motorem, v určitých momentech šel jakoby nepravidelně. To se pak projevilo i ve finále," mrzely Výborného technické problémy.

STŘÍBRNÉ FINÁLE

„Ve finále jsem startoval zase ze třetího místa z první řady. Start se mi celkem povedl, odstartoval jsem druhý. A to jsem se ještě musel vyrovnat s tím, že při přípravě na start, když už měl startmaršál zvednutý prapor, mně začalo auto couvat. Už jsem ale ani nestihl dát varovný signál, aby start zastavili. Chtěl jsem to v první zatáčce zkusit vnější stopou, ale moc to klouzalo, tak jsem to neriskoval a zařadil se za Fejfara. Ještě v prvním kole jsem v zatáčce, které se říká U chmelnice, viděl, že Fejfar volí netradiční stopu, tak jsem se ho pokusil zvenku předjet. Tím, jak to bylo hodně kluzké, jsem se ale sám dostal z ideální stopy. Toho využil Mirek Neumann a předjel mě. Naštěstí jsem mu to hned asi za půl kola vrátil a pak už jsem si druhou pozici držel až do cíle," popsal stříbrnou finálovou jízdu Výborný.

Mistrovství evropy v autokrosu pokračuje sedmým závodem z devíti už dnes a zítra v maďarském Nyiradu.

Pořadí finálové jízdy ME divize TouringAutocross v Přerově a získané body: 1. Václav Fejfar 34 b. (Škoda Fabia), 2. Otakar Výborný 30 b. (Mitsubishi Mirage), 3. Aleš Fučík 23 b. (Škoda Fabia), 4. Miroslav Neumann 25 b. (Mitsubishi Lancer), 5. Jan Brožek 22 b. (Škoda Fabia).

Pořadí ME divize TouringAutocross po šesti závodech: 1. Václav Fejfar 183 b., 2. Otakar Výborný 179 b., 3. Martin Samohýl 144 b. (Škoda Fabia), 4. Aleš Fučík 139 b., 5. Paulius Pleskovas 110 b. (LTU, Ford Focus).